Rusi snimaju novu seriju Černobilj, glavni krivac agent CIA

Showbiz 07. jun 201915:43 > 15:43
Izvor: Reuters

Mini serija TV kanala HBO o eksploziji u sovjetskoj nuklearnoj elektrani koja se dogodila 1986. godine, oduševila je kritiku i publiku širom sveta, dok je s druge strane, za ruske medije serija deo Zapadne "rusofobne" propagande, zbog čega je snimljena ruska verzija u kojoj je CIA glavni krivac za katastrofu.

Kreatori serije ističu da je ključ u kojem bi trebalo čitati tragediju zvanu Černobilj, pitanje „Šta je cena laži?“ koje je postavljeno na promotivnom plakatu serije i na koje u njenih pet epizoda daju vrlo snažan i potresan odgovor.

U Rusiji, međutim, ne misle tako, piše Index.hr prenoseći pisanje većine ruskih medija. „Činjenica da nam američki, ne ruski, TV-kanal govori o našim vlastitim junacima je izvor sramote s kojom pro-kremaljski mediji ne mogu živeti. I to je pravi razlog zašto zameraju HBO seriji Černobilj“, piše Ilija Šepelin za Moscow Times, ruske novine na engleskom jeziku.

Najčitanije ruske novine Komsomolskaja Pravda su izrazile sumnju da konkurenti ruske državne nuklearne firme Rosatom kroz ovu seriju pokušavaju ocrniti imidž zemlje kao nuklearne sile.

„Koliko god to čudno zvučalo, akcija čišćenja nakon nesreće u Černobilu bila je gotovo važna za Evropu kao i pobeda Saveznika u Drugom svetskom ratu. Ali, Rusija nikad neće slaviti događaje u Černobilu kao praznik – a ako ga lideri ne mogu pretvoriti u poduhvat nacionalnog ponosa i veličine, onda bolje zaboraviti da se uopšte dogodio. Ipak, pokušaće se staviti potpuno drugačiji spin na ove događaje“, zaključuje Šepelin.

Novinar Moscow Timesa piše i da je ruski NTV, kao odgovor na američku seriju, odlučio da snimi sopstveni, rusku verziju ekranizacije katastrofe u Černobilu, koja će se za razliku od američke, temeljiti se na bizarnoj pretpostavci da je sve posledica sabotaže koju je izveo agent CIA.

Hollywood Reporter izveštava da je vlasnik NTV Gazprom Media, medijsko krilo gasnog diva Gasproma koji je u većinskom vlasništvu države. Seriju delimično finansira i rusko ministarstvo kulture, i to s 30 miliona rubalja, odnosno 460 hiljada dolara.

Snimanje je već završeno prošle godine u Belorusiji i serija je trenutno u postprodukciji. Datum emitovanja još nije otkriven.

Jedini detalji koji su otkriveni o seriji su oni na koje aludira i Moscow Times – da u seriji grupa sovjetskih KGB oficira pokušava da otkrije agenta CIA koji se nalazio u elektrani Černobilj zbog špijunaže.

Reditelj ruske serije Aleksej Muradov opravdao je ovo teorijama zavere: „Prema jednoj teoriji, Amerikanci su se infiltrirali u elektranu Černobilj i mnogi istoričari ne poriču da je, na dan eksplozije agent neprijateljskih obaveštajnih službi bio prisutan u stanici.“

Dakle, umesto posvete junačkim „likvidatorima“ koji su se žrtvovali da bi zaustavili i sanirali nuklearnu kontaminaciju, ruska verzija će biti detektivski film u kojem oficir KGB pokušavaju da uhvate američke špijune kao glavne zlikovce u ruskoj tragediji, zaključuje novinar Moscow Timesa.