Palestinci pripremili Globalviziju kao odgovor Evroviziji, gost Brajan Ino

Showbiz 16. maj 201913:49 > 13:49
Podeli:
Izvor: JACK GUEZ / AFP

Izrael je ove nedelje domaćin nadmetanja za pesmu Evrovizije i hiljadama posetilaca koji su doputovali tim povodom, a Palestinci planiraju alternativu u nadi da će skrenuti pažnju na okupaciju svoje zemlje.

Alternativa Evroviziji, nazvana Globalvizija, održaće se u subotu, istog dana kada je finalno takmičenje u Tel Avivu.

Propalestinski aktivisti su rekli da je ideja za to potekla iz činjenice da oni neće jednostavno da se protive dogadjaju u Izraelu već da budu domaćini pozitivne alternative.

Ne očekuje se da neki evropski TV kanal prenosi te dogadjaje, ali će se oni emitovati onlajn iz Dablina, Londona, Ramale i Haife, pa organizatori ohrabruju ljude da prate Globalviziju umesto Evrosonga.

Učestvovaće, kako se očekuje, uticajni britanski muzičar i producent Brajan Ino uz istaknute palestinske muzičare.

U Haifi će nastupiti pevači koji nameravaju da ispune želju za čuvenim evrovizijskim kičem, rekla je jedna od organizatorki Nadžvan Berekdar.

Ona je objasnila da je cilj da se stvori „alternativni muzički dogadjaj koji ističe originalne vrednosti Evrovizije, uključivost i raznolikost“.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Istočni Jerusalim je kasnije anektiran, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Više od 600.00 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. Jevrejska naselja se smatraju nelegalnim po medjunarodnom pravu.

„Izrael koristi umetnost i kulturu da zataška okupaciju“, rekla je Berekdar.

Palestinci nastoje da se njihovi glasovi čuju osim na Globalviziji i na drugim mestima. Zato je kritikovano planirano gostovanje Madone u finalu Evrovizije u subotu.

Majka palestinskog novinara kojeg su prošle godine ubili izraelski vojnici tokom protesta duž granice pojasa Gaze zamolila je pop ikonu da od toga odustane.

Madona je odbacila pozive na bojkot i očekuje se da njen nastup bude kruna finala.

Izraelska nevladina organizacija Prekinuti tišinu koja se protivi okupaciji postavila je u Izraelu bilbord s porukom:”Usudi se da sanjašo slobodi”, aludirajući na ovogodišnji moto Evrovizije “Usudi se da sanjaš”.

U pojasu Gaze muzičari su u utorak nastupili u ruševinama zgrade srušene u nedavnom izraelskom udaru iz vazduha u odgovoru na rakete koje su ispalili palestinski ekstremisti.

Istog dana hakeri su uspeli da prekinu emitovanje polufinalne večeri na veb sajtu videom snimkom o lažnim raketnom napadu.

Izraelski javni servis je za to optužio Hamas, što je ta islamska ekstremistička organizacija koja vlada Gazom porekla.

U Tel Avivu se posebna pažnja se poklanja predstavnicima Islanda, grupi Hatari čiji su članovi u polufinalu nastupili u odeći od kože držeći bičeve i koji kritikuju Izrael. Oni bi mogli da skrenu pažnju na patnje Palestinaca, a ušli su u finale.