Džon Karpenter dobio Zlatnu kočiju na Kanskom festivalu

Showbiz 15. maj. 201918:25 > 18:26
Podeli:
Izvor: Emma McIntyre / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Američki reditelj Džon Karpenter, majstor fantastike, dobio je danas tokom ovogodišnjeg izdanja Medjunarodnog filmskog festivala u Kanu, Zlatnu kočiju, nagradu koju dodeljuje francusko Udruženje reditelja.

„Nikada nisam pomislio da će moji filmovi imati takav uticaj kasnije“, rekao je Karpenter i dodao da mu je čast što je primio to priznanje.

Francusko udruženje reditelja od 2002. dodeljuje nagradu tokom Kanskog festivala. Priznanje je dobilo ime „Zlatna kočija“ po istoimenom filmu Žana Renoara i dodeljuje se rediteljima koji uvode novine u svojim ostvarenjima.

Karpenter, koji se bavi nezavisnom kinematografijom, takodje je scenarista, producent i muzički kompozitor. Karpenter je tokom 40 godina karijere snimio horor i naučnofantastične filmove svetski poznate, kao što su „Noć veštica“ (Halloween), „Stvor“ (The Thing) i „Bekstvo iz Njujorka“ (New York 1987).

Zlatnu kočiju je prošle godine dobio Martin Skorseze.

Medjunarodni filmski festival u Kanu počeo je juče projekcijom ostvarenja „The Dead Don’t Die“ (Mrtvi ne umiru) američkog nezavisnog reditelja Džima Džarmuša, koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za film „Čudnije od raja“.

Novi film reditelja je na spisku od 21 ostvarenja koja se takmiče za Zlatnu palmu. Kanski festival ove godine traje do 25. maja.