Peticija protiv Zlatne palme Alenu Delonu zbog izjava o homoseksualcima i ženama

Showbiz 14. maj. 201916:51 > 16:53
Podeli:
Izvor: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Američko udruženje "Žene i Holivud" (Women and Hollywood) pokrenulo je peticiju protiv dodele počasne Zlatne palme francuskom glumcu Alenu Delonu na 72. Međunarodnom filmskog festivalu u Kanu koje počinje večeras, preneli su francuski lokalni mediji.

Delon bi 19. maja trebalo da dobije priznanje Kanskog festivala ali se tome protivi američko udruženje navodeći kao razlog Delonove verbalne ispade o ženama, protiv migranata i o homoseksualcima.

Kako je preneo list Midi libr (Le Midi Libre), peticija je dobila oko 16.000 potpisa ali organizatori festivala ne žele da promene odluku o dodeli Zlatne palme za životno delo veteranu i velikanu francuske kinematografije.

„Alen Delon ima pravo da misli ono što misli. Teško je suditi u sadašnjem vremenu šta je neko rekao pre nekoliko godina i kakvom je to kontekstu bilo“, rekli su organizatori.

Američko udruženje je podsetilo da je Delon rekao da je homoseksualnost protiv prirode i da bi Francuska trebalo da prestane da prima migrante. Glumac je priznao da je u nekoliko navrata u životu ošamario ženu.

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre. Glumac je poslednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma „Na žarkom suncu“ (Plein soleil) Renea Klemana.

Tokom šest decenija karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, među kojima su „Roko i njegova braća“ i „Gepard“ Lukina Viskontija, „Samuraj“ i „Pandur“ Žan-Pjera Melvila, „Gospodin Klajn“ Džozefa Lozija i „Eklipsa“ Mikelanđela Antonionija.

Iako je Delonu bila opala popularnost poslednjih godina zbog njegovih ranijih ispada, arogancije i egocentričnosti, većina Francuza, pored toga što ga smatra megalomanom, priznaje da je on je jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.