Povučen film o smrti u "eskejp rumu" nakon pogibije devojčica u Poljskoj

Showbiz 08. jan. 201910:42 > 10:46
Podeli:
Izvor: Agencja Gazeta/Cezary Aszkielowicz/via REUTERS

Nakon tragične smrti pet devojčica u Košalinu tokom požara u "eskejp rumu", igraonici gde su slavile rođendan jedne od njih, iz poljskih bioskopa povučen je horor film "Smrt u eskejp rumu", čija premijera je bila zakazana za 11. januar.

„Beži iz igraonice ili pogini“, slogan je kojim je producent Junajted internešenel počeo masovnu reklamnu kampanju pred premijeru filma, čiji scenario se ostvario u realnom životu, kada se zbog javašluka i zanemarivanja bezbednosnih propisa igra pet devojčica u Košalinu pretvorila u tragediju.

Pet petnaestogodišnjih devojčica iz Košalina odlučilo je 4. januara da proslavi rođendan jedne od njih u igraonici i odabrale su sobu „Mrak“ u koju su zaključane na sat vremena dok ne reše zagonetke i zadatke, čime se obezbeđuje izlazak iz sobe.

U čekaonici je, prema prvim saznanjima tužilaštva koje vodi istragu, izbio požar od boce sa gasom, presekao put radniku u igraonici koji je i sam zadobio opekotine da ih oslobodi iz sobe, a devojčice su u panici uspele na kraju da dozovu vatrogasce, a jedna i svog oca telefonom, javljaju poljski mediji.

Pomoć je, međutim, stigla kasno, jer su se već ugušile od isparenja od požara.

Poljska vlada naredila je provere takvih igraonica u celoj zemlji, a dizajner ove u Košalinu, unuk vlasnice igraonice, Miloš S. je uhapšen.

„Nije obratio pažnju da nije adekvatno rešeno grejanje u objektu i pre svega da nema trase za evakuaciju“, objasnio je portparol Okružnog tužilaštva u Košalinu Rišard Gonšorovski zašto je dizajner igraonice optužen za svesno izazivanje opasnosti i smrt devojčica iz nehata za šta mu preti do osam godina zatvora.

Vatrogasna služba proverila je već bezbednost nekoliko stotina od oko 1.000 tih popularnih igraonica koliko ih ima u Poljskoj i zbog nedovoljne bezbednosti 26 je zatvorila.

Proveru svojih „eskejp rumova“ započela je nakon tragedija u Poljskoj i susedna Češka.

„Sigurno je umesno da vatrogasci sprovedu kontrolu. Još nisam razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova, ali mislim da se slažemo da je kontrola i kod nas na mestu“, kazao je češki premijer Andrej Babiš, javljaju češki mediji.

Prva takva igraonica inspirisana kompjuterskim igricama u kojima je igrač zatvoren u sobi ili objektu i mora da reši zagonetke i zadatke da nadje izlaz otvorena je 2007. godine u Japanu i brzo je stekla popularnost iu Evropi, a samo u Pragu ima oko stotinu takvih igraonica u raznim kulisama i sa raznim scenarijima.