Gipsy Kings u filmu o Šabanu Bajramoviću

Showbiz 26. nov 201811:57 > 11:58
Podeli:
Izvor: Promo

Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings u Sava Centru u nedelju 2. decembra snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike Šabanu Bajramovicu reditelja Željka Mirkovića koji će emitovati jedna od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove, saopštio je Nišvil.

Pako Baliardo, osnivač Gipsy Kings-a i najstariji sin Manitasa del Plate pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovića i posvetiti mu nekoliko pesama, među kojima originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”, koju je kasnije Goran Bregović zaštitio pod imenom “Mesečina”, kao i da će Šabanu u čast izvesti “My Way”.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo, a da mu je omiljena numera bila upravo “My Way” koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju, uz nekoliko drugih džez standarda, u nameri da snimi album autentičnog romskog džeza.

Zbog Bajramovićevih problema sa srcem taj album nikada nije završen. Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu.

Koncert u Sava Centru desiće se u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu” koji je zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišvilu održan u čast tada preminulog pevača.

Tokom svih prethodnih izdanja Nišvila reditelj Željko Mirković, inače rođeni Nišlija, nosilac 53 internacionalne nagrada, kandidature za Oskara i predavač predmeta “Film i digitalni mediji“ na američkom univerzitetu, snimao je sa svojom ekipom nastupe i izjave o Šabanovoj muzici najvećih zvezda festivala dobitnika nagrade “Nisville Grand Prix – Šaban Bajramović”, medu kojima su bili i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i drugi.

Željko Mirkovic je izjavio da Šaban i popularnost njegove muzike jesu primer takozvane “Meke Moći“ i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda i da planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom “Teslin narod“.

Koncert grupe Gipsy Kings je deo akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nisvila u Beogradu“ i pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Sava Centra predstaviće se i “Nišville Big Band” sa dirigentom Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima “Eyot”, a u foajeu – “Nišville Youth Orchestra” i “Jayus Jazz”.

Posetioci će moći da vide i izložbe slika nastalih na umetničkoj kolonizaciji niške tvrđave “Art to go Jazzy“ kao i strip radove ovogodišnje “Nišville Striporame“ među kojima i rad Viktora Bogdanovića, crtača Supermena i Betmena.