Film "Godina majmuna" i metafore o našim životima

Showbiz 25. nov 201809:44 > 09:46
Izvor: N1

Beogradska premijera filma "Godina majmuna" Vladimira Blaževskog održaće se večeras od 18.30 u bioskopu Vlada Divljan, u sklopu Festivala autorskog filma (FAF).

Film je svetsku premijeru imao u Moskvi, a učestvovao je do sada na preko 20 domaćih i internacionalnih festivala, kao što su Šangaj, Meksiko, Skopje, Tirana, Palić, Herceg Novi i Leskovac, gde je osvojio Gran pri – Živojin Žika Pavlović.

Reditelj Vladimir Blaževski kaže da je za razvoj te priče bio dikretno inspirisan događajima oko čuvenog šimpanze Samija, nekadašnjeg ljubimca posetilaca Beogradskog zoološkog vrta, koji je dva puta uspeo da pobegne iz kaveza i da šeta po Dorćolu. „Pamtim da su ga po krovu vijali razni, to sam iskoristio u filmu kao jedan od motiva“, kaže gost Novog dana. Blaževski dodaje da je to bilo incijalno za razvoj priče koja eskalira u „neke apsurdne dogodovšine“. Potencirao sam apsurdne elemente koje prepoznajem ne samo kod nas, već i u svetu, navodi.

Film je, objašnjava reditelj, po žanru najbliži odrednici „crna komedija“, ali ima i bajkovitih elemenata. „Bajkoviti elementi su vrsta balansa između neprijatne stvarnosti i moje želje da tu vrstu nekog političkog, ekonomskog, socijalnog „bekgraunda“ ne plasiram u jednom direktnom, transparentnom, didaktičkom maniru, već u smislu filmske bajke“. 

Blaževski navodi da se plašio, s obzirom na to da „komedije često znaju da potpadnu pod neki lokalizam“ da film neće shvatiti publika van regiona. Strepeo sam da u Kini i Šangaju neće razumeti, međutim, na moje veliko zadovoljstvo bilo je predviđenih reakcija, priča reditelj. „I to mi na neki način daje nadu, da mi baveći se našim lokalnim pričicama, problemima i tegobama, ipak, nailazimo na univerzalni odziv i da te naše muke mogu da tangiraju bilo koga, i van ovih naših balkanskih granica“.

Darko Bajić, umetnički direktor bioskopa Centra za kulturu „Vlada Divljan“, kaže da je taj centar multifunkcionalan i da se pre svega trudi da gradu približi dešavanja u gradu. „Izuzetno je važno da publika dolazi u bioskop, naročito kad je u pitanju ovakav film“, navodi gost N1.

Ovo je na pravi način univerzalan film, ima puno majmuna u svetu, a i ono što je važno – uzbuni se društvo, kad neko pobegne iz rešetaka, ističe Bajić. Mislim da je to univerzalna tema, jer smo svi u velikom zoološkom vrtu, on im jednu sjajnu metaforu za ceo naš život, dodaje.

Bajić navodi da je film po mnogo čemu zanimljiv i izuzetno duhovit, a i prenosi da će imati još nekoliko projekcija u toku festivala.