Da li je cenzura zaustavila novi film Nikole Koja?

Showbiz 23. sep 201813:32 > 13:49
Podeli:
Izvor: N1info

Upravni odbor Filmskog centra Srbije demantovao je navode da je zabranio snimanje filma "Mezimica", navodeći da je Srbija "demokratska zemlja u kojoj nema cenzure".

Iz Filmskog centra su naveli da nije bilo nikakvog pritiska na bilo kog autora kao i da Upravni odbor nema „bilo kakvu nadležnost“ da zabrani snimanje nekog filma.

„Upravni odbor Filmskog centra Srbija nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma ‘Mezimica’, niti je odbor imao razloga da uopšte raspravlja o ovom filmu, jer je u međuvremenu sporazumno raskinut ugovor između producenta i Filmskog centra“, navodi se u saopštenju.

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova zatražili su ranije ostavku direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jeftića zbog „finansiranja antisrpskih filmova“, među kojima i igrani film „Teret“, koji još nije prikazan pred publikom u Srbiji.

Reagujući na te kritike, Jeftić je izjavio da je na Filmski centar pokrenuta „medijska hajka“.

„Filmski centar Srbije nikada nije podržao projekat u kome ‘Srbi vade vitalne organe Albancima’, niti toga ima u filmu ‘Teret’ , niti u scenariju ‘Mezimice’ što je vrlo lako proveriti“, naveo je on.

Brisanje Srbina negativca iz scenarija nije bilo dovoljno?

Povodom obustave snimanja filma „Mezimica“ u medijima su reagovali i scenarista Dimitrije Vojnov i glumac Nikola Kojo koji je trebalo da tumači glavnu ulogu u tom ostvarenju.

Vojnov je objasnio da priča govori o bivšem DB-ovcu (Nikola Kojo) koji danas radi kao makro.

Od trgovaca belim robljem kupuje Ruskinju i zaljubljuje se u nju. Jednog dana trgovci je otimaju, jer su napravili dogovor da nekom stranom klijentu prodaju njeno srce. Onda on kreće u akciju spasavanja i polazi na put iskupljenja”, kazao je on, ističući da mu nije jasno zašto je projekat zabranjen kad je reditelj učinio sve što je od njega traženo u pogledu izmena na scenariju.

Pre raskida ugovora postojali su pritisci da se izmeni scenario, što sam ja odbio i odlučio da budem potpisan pseudonimom”, naveo je Vojnov.

Kojo je izjavio da zabrana filma može da ima veze „sa mentalnim sklopom koji se izrodio u državi“, a to je kako je rekao, „paranoja koja je viši stadijum autocenzure“.

„To je pitanje za Jelenu Trivan koja je producentu saopštila da se desila cenzura. Znam da je Bjela trebalo da igra trgovca organima, ali je odbio iz njemu znanih razloga. Smatrao je da u filmu, koji je žanrovski čist i koji je fikcija, Srbin ne sme da trguje organima. Ok, njegovo pravo. Odbio čovek. Međutim, tada reditelj potpuno uklanja mogućnost da Srbin bude zločinac i taj lik postaje kosovski Albanac. Tu Dimitrije ne dozvoljava autocenzuru, traži da se potpiše pseudonimom i ostale detalje ne znam“, rekao je Kojo za portal Noizz.

Snimanje filma ‘Mezimica’ reditelja Nemanje Ćipranića, otkazano je sedam dana pre početka, kada je producent Svetozar Cvetković sporazumno raskinuo ugovor s Filmskim centrom Srbije. Nikakvo zvanično objašnjenje o razlozima raskida ugovora javnosti nije dato.

Pored Nikole Koja, u filmu je trebalo da igraju i Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova.