Glavna nagrada na festivalu u Dovilu filmu "Thunder Road"

Showbiz 08. sep 201822:42 > 22:42
Podeli:
Izvor: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Gran pri, glavnu nagradu 44. festivala američkog filma u francuskom gradu Dovilu dobio je film "Thunder Road", mladog reditelja i glavnog glumca u ostvarenju Džima Kamingsa, saopštio je žiri.

Ovogodišnja predsednica žirija, francuska glumica Sandrin Kiberlen izjavila je da je „film neobičan i inventivan“ i predstavlja „odu muškog senzibiliteta“.

„Kakva je to sreća prisustvovati radjanju novog umetnika, dolasku komete koje izaziva i smeh i plač na svojstven način“, rekla je predsednica žirija.

Nagrada publike pripala je filmu „Puzzle“ Marka Tarteltouba, a nagrada kritike ostvarenju „Blindspotting“ meksičkog reditelja Karlosa Lopesa Estrade.

Festival je otvorio 31. avgusta film „Chappaquiddick“ Džona Karana sa australijskim glumcem Džejsonom Klarkom u glavnoj ulozi.

Posebno prizanje na festivalu odato je Morganu Frimenu (81), čuvenom glumcu, dobitniku Oskara za sporednu mušku ulogu u filmu „Devojka od milion dolara“ iz 2005. godine.

Drugo priznanje je dodeljeno Sari Džesiki Parker (53) za uspeh serije „Seks i grad“ u celom svetu.

Festival je osnovan je 1975. godine i posvećen je samo američkoj kinematografiji, od holivudske do nezavisne produkcije.

Nagrada se dodeljuje od 1995. godine a prvi Gran pri osvojio je film „Living in Oblivion“ reditelja Tomasa DiSilija.