Areta Frenklin nikada nije izgubila svoju krunu

Showbiz 17. avg 201810:55 > 11:04
Izvor: Lee McDonald/Las Vegas News Bureau/Handout via REUTERS

Američka pevačica Areta Frenklin, kraljica soula koja je preminula u četvrtak, ostavila je trag na američkoj muzičkoj sceni kao niko pre nje. Kada je pevala ljude je znala da dovede do suza, uključujući i predsednike, javljaju agencije.

Barak Obama nije mogao da suzdrži suze kada je Areta, jedna od onih umetnica kojoj je dovoljno bilo samo reći ime, sela za klavir i zapevala „You Make Me Feel Like A Natural Woman“ u Kenedijevom centru u decembru 2015.

Koautorka pesme Kerol King bila je jednako dirnuta, potpuno svesna da će tu interpretaciju zauvek pamtiti svi.

Rođena u Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, 25. marta 1942. godine, Areta Frenklin odrasla je u Detroitu, rodnom gradu soula, muzičkog pravca nadahnutog gospelom i ritam i bluzom, koji će proizvesti mnoge zvezde.

Areta Frenklin će postati najveća među njima i osvojiti 18 Gremija za hitove poput „Respect,“ „Chain of Fools“ i „I Say a Little Prayer“.

Počela je s gospelom, zajedno sa sestrama Kerolin i Ermom, pevajući u horu u crkvi u kojoj joj je otac, i sam uspešni pevač gospela, bio pastor.

Njen dar brzo su primetili i već s 14 godina snimila je prvi album. Uskoro ju je tada mala izdavačka kuća Motaunn, za koju će mnogo kasnije snimati Stevi Vonder, Marvin Gej i grupa Jackson Five s Majklom Džeksonom, poželela imati u svojim redovima.

Ali je njen otac smatrao da Areta već tada zaslužuje izdavača na nacionalnom nivou i otišao je u njujorški Kolumbija rekords. Areta je potpisala ugovor, ali i ostvarila samo umereni uspeh jer su je u Kolumbiji usmeravali prema popu.

Prelaskom u konkurentski Atlantik dobila je priliku da zapevati soul. Njena prva pesma u toj izdavačkoj kući „I Never Loved a Man (The Way I Love You)“ proizvela je onaj zvuk koji će joj postati zaštitni znak i oduševljavati obožavaoce širom sveta obeležen snažnim, strastvenim, svetlim glasom s mračnijim i žalosnijim R&B aranžmanom u pozadini.

Godine 1967. njena verzija pesme Otisa Redinga „Respect“ zasela je na prvo mesto top liste na kojem je ostala osam nedelja.

Uspeh je Aretu Frenklin istodovremeno postavio u prve redove pokreta za građanska prava afroameričke zajednice. Mnogima je postala simbol tog pokreta, simbol crnačkog ponosa u doba turbulente političke dekade u SAD.

Reding se žalio da mu je „ta cura ukrala pesmu“, ali je istovremeno zaradio gomilu dolara od autorskih prava. Nije u tome dugo uživao jer je poginuo u avionskoj nesreći u decembru iste godine.

Zbog njenog moćnog glasa, u drugi je plan često padalo da izvrsno svira klavir, što se, između ostalog, pokazalo u pomenutoj izvedbi u Kenedijevom centru.

Kao što to često biva u muzičkoj industriji, trendovi se menjaju i stižu novi naraštaji slušalaca, pa tako ni Areta Frenklin nije imala nijedan “broj jedan” od 80-ih godina prošlog veka.

Njenu popularnost i titulu kraljice soula, međutim, niko nije dovodio u pitanje.

Tanjug/AP/Marcio Jose Sanchez

Najjača je bila u nastupima uživo, njena pojava na pozornici i izvedbe koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim razlog su što je bila toliko voljena. Ustvari, 17 od svojih 18 Gremija osvojila je za nastupe uživo.

Godine 1987. postala je prva žena u Rokenrol kući slavnih. Časopis Rolling Stone 2010. ju je postavio na čelo svoje liste najboljih pevača, muških ili ženskih, svih vremena

Pevala je na inauguracijama Bila Klintona i Baraka Obame.

„Svaki put kada je pevala, bili smo blagoslovljeni delićem božanskog“, napisao je bračni par Obama povodom njene smrti. „U njenom glasu mogli smo da osetimo istoriju, svaku njenu nijansu, našu snagu i našu bol, našu tamu i naše svetlo, naš put do iskupljenja i poštovanja. A ponekad nam je i pomogla da sve to zaboravimo i zaplešemo“.

Aktuelni predsednik Donald Tramp nazvao ju je „strašnom pevačicom koja je unela radost u živote miliona ljudi i čije će nasleđe nadahnjivati buduće naraštaje“.

Bračni par Klinton naveo je da je Areta Frenklin bila „američko nacionalno blago“.

Kraljica soula umrla je na isti dan kada i kralj roka – Elvis Prisli.