Mikis Teodorakis izašao iz bolnice

Showbiz 07. avg. 201814:35 > 14:40
Podeli:
Izvor: ORESTIS PANAGIOTOU / POOL / AFP

Čuveni grčki kompozitor Mikis Teodorakis, autor muzike za film "Grk Zorba", izašao je iz bolnice u Atini u koju je bio primljen zbog "problema sa srcem", prenela je agencija ANA.

Teodorakis (93), jedan od simbola Grčke, u petak je primljen u bolnicu zbog jakog bola u grudima i srčane anomalije. Njegovo zdravlje se od tada „bitno poboljšalo“, navodi ANA. Bolnica je saopštila da je kompozitor „proveo 24 sata na intenzivnoj nezi, a potom prebačen u sobu gde je ostao tri dana“.

Teodorakisov rad obuhvata kako simfonije i oratorijume, tako i popularnu muziku Grčke, a ostavio je svoj trag i u politici. Bio je u pokretu otpora za vreme Drugog svetskog rata, borio se uz komuniste tokom građanskog rata (1946-1949), borio se protiv diktature pukovnika (1967-1974), bio je poslanik tokom osamdesetih i ministar u konzervativnoj vladi početkom devedesetih.

Od početka grčke krize 2010. oštro se protivio merama štednje koje su Atini nametnuli kreditori iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda. U februaru 2012. povređen je tokom demonstracija u Atini kada ga je pogodio suzavac.

Rođen je na ostrvu Hios u Egejskom moru 29. jula 1925, a muziku je studirao u Atini i Parizu.