Švedski kralj uručio muzičku nagradu bendu Metalika

Showbiz 16. jun 201808:27 > 08:35
Podeli:
Izvor: TT News Agency/Henrik Montgomery/via REUTERS

Hevi-metal bend Metalika dobitnik je ovogodišnje švedske prestižne muzičke nagrade "Polar Music Prize", piše časopis "Ultimate Classic Rock".

Nagradu u iznosu od 125.000 dolara u Stokholmu im je predao švedski kralj Karl XVI Gustaf, a najavili su ih gitarista Rodžer Glover i bubnjar Jan Pejs, članovi grupe Deep Purple.

„Ko bi rekao pre 37 godina, kada smo počinjali, da će Metalika jednog dana stajati pred kraljevima muzičkog sveta, a i pravim kraljevima, i primati jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada“, kazao je bubnjar Metalike Lars Urlih koji je zajedno s basistom Robertom Truhijom primio nagradu.

„Ranih osamdesetih bili smo tako reći na vrhuncu i svirali smo na velikom festivalu u Engleskoj“, rekao je Glover najavljujući dobitnike.

„Čuo sam ovaj bend u bekstejdžu i pomislio – ko je to? Čuo sam za Metaliku, ali nisam znao ništa o njima. Otišao sam na stranu pozornice da pogledam i pomislio sam: „Da, ovde se nešto događa“. Reći ću vam zašto – jer je publika pevala svaku reč koju su izgovarali, a to je ono što me je impresioniralo. Kad dodirnete mnoge ljude svojom muzikom, događa se nešto posebno“, kazao je.

Izvor : TT News Agency/Henrik Montgomery/via REUTERS

Guardian piše da je Metalika prva metal grupa koja je primila ovu nagradu.

Do sada su ovo veliko priznanje primile muzičke legende poput Džoni Mičel, Pola Makartnija i Čaka Berija.