Boban "Ritam nereda" za N1: Put beznađa postaje još teži

Showbiz 19. maj. 201815:28 > 18:16
Podeli:
Izvor: N1/Bojana Janjić

Novosadski bend "Ritam nereda" proslavlja 30 godina rada, a na listi mesta u kojima će proslaviti veliki jubilej našao se i OK Fest na Tjentišu u BiH. Na OK festu će se publici predstaviti 3. jula, poslednjeg dana festivala na OK Stage-u, zajedno sa Orthodox Celtsima.

Uoči nove posete Bosni i Hercegovini i prvog nastupa na OK festu u Nacionalnom parku Sutjeska, za N1 je govorio Boban Petronić, vokal benda Ritam nereda.

Tri decenije rada, osim 12 studijskih albuma, nekolicine singlova i Live albuma, ovaj bend je 30 godina bio etiketiran na razne načine, što nam je potvrdio i sam Petronić.

Zbog čega vas određene grupe ljudi, organizacija doživljavaju kao bend sa političkom pozadinom? Postoji li objašnjenje za to?

„Mi smo tokom 30 godina koliko postojimo bili etiketirani konstantno, a jedina stvar koja nas je zanimala jeste muzika i da kroz nju prenesemo kako se osećamo tog momenta dok ona nastaje. Kada nam nije bilo dobro zbog vlasti 90-ih godina, direktno smo pevali protiv. Zbog toga smo bili privođeni na informativne razgovore, lepili su nam etikete, zabranjivali nas. Ali smo mi i dalje ostali tu. Dosledni sebi i svojim stavovima“.

Da li stvarno svaki bend koji ukazuje na anomalije u društvu, od manjih do većih zajednica mora biti etiketiran kao „nečiji“?

„Ne mora, ali je nažalost tako. Mi smo to etiketiranje osetili na svojoj koži, iako smo se samo bavili muzikom i ona nam je bila jedina odrednica. Ljudi su spremni da urade svašta, pa otuda dolazi i to da dobijete etiketu, a za nju se nikada niste borili.“

Izvor : Facebook/Ritam Nereda

Jedan od najvećih hitova ovog benda je pesma „Put beznađa“, koja se našla na albumu Breaking iz 1993. godine. Ona je mnogima i prva asocijacija na sastav koji se proslavio mešavinom panka, rocka, Oi! panka, hardkora i treš metala.

Da li je nakon 30 godina rada „Put beznađa“ još teži?

„Naravno da postaje teži, jer je neverovatno da nam se dešavaju potpuno iste stvari koje su se dešavale i pre 30 godina“.

Ritam nereda će premijerno svirati publici na Tjentišu. OK Fest je postao regionalno priznat festival, koji raste iz godine u godinu…

„Praviti festival na mestu kao što je Tjentište je odličan potez i super je što su organizatori festivala prepoznali potencijal tog istorijskog mesta. Priroda je fenomenalna i mi jedva čekamo da stignemo tamo, pošto nam je ovo prvi nastup na ovom festivalu, a čuli smo dosta odličnih preporuka“.

„Trideset godina neprekidnog rada, 11 snimljenih albuma, blizu 500 koncerata, hiljade iskrenih fanova i šta više reći? Nema stajanja! GAZIMO!“, poruka je beskompromisnih Novosađana koji su, kako su mnogo puta izjavili do sada, u kompletan projekat i postali sinonim za žestoki zvuk koji dolazi iz Srbije.