Godina TV serija – domaće priče zainteresovale publiku

Showbiz 03. jan. 201815:46 > 15:50
Podeli:
Izvor: Screenshot

Ubice, Senke, Nemanjići. Tri serije potpuno različitog sadržaja, ali sa velikim brojem gledalaca. I dok se još ne zna gde ćemo gledati drugu sezonu Senki, Ubice moga oca su emigrirale sa prvog programa javnog servisa na kablovski Top kanal.

Prema rečima Aleksandra Jankovića, iz United media produkcije, ni u kom slučaju ne možemo da govorimo samo o srpskom tržištu, već isključivo o regionalnom.

„Mi govorimo o jednom tržištu od dvadesetak miliona ljudi, kojima je taj naš jezik razumljiv i koji taj program mogu da doživljavaju, odnosno te serije i filmove kao domaće. Što se tiče samog domaćeg programa, on ima prioritet. Ja samo želim da podsetim, vi ste svi mlađi, ali pre tridesetak godina kad su bioskopi radili fenomenalno, najsumnjiviji domaći filmovi i po kvalitetu i po produkciji i po svemu su bez problema tukli blokbastere. Jer jednostavno, mislim da je stepen identifikacije gledaoca sa domaćom pričom, kakva god ona bila, mnogo veći nego sa velikim svetskim pričama“, kaže Janković.

A domaće priče, dokazano, okupljaju i ogroman broj gledalaca. Prema nekim procenama, i do dva i po miliona njih.

I dok su gotovo svi filmovi za vreme bivše Jugoslavije snimljeni u produkciji Avala filma, tako su i gotovo sve TV serije snimljene za potrebe TV Beograd. Od Kamiondžija i Pozorišta u kući, pa sve do Boljeg života, sve televizijske serije su mogle da se pogledaju samo na jednom kanalu. Ono što je sem toga interesantno, je da uopšte nema sitkoma kao forme.

Jedno od obrazloženja je da je sitkom skup format, ali i da nema dovoljno novca za sve troškove prilikom snimanja serije. Najviše odlazi na set, zbog toga pojedine lokacije glume u više različitih projekata. Baranda je tako „glumila“ u Rodama, Montevideu i Senkama.

„Studio i set, to je osnov za jedan dobar i uspešan rad, Holivud je nastao na studijima, i na toj set postavci, ne samo studio unutrašnjost, nego napravite ulicu, kao što smo mi napravili trg ispred Glavnjače, Jatagan malu. Prosto su uslovi za rad jako jako dobri kad treba da radite, posebno kad radite epohu“, kaže Dragan Bjelogrlić.

A šta nas čeka u budućnosti? Po svemu sudeći, bindžovanje. To je pojam nastao na internetu koji označava gledanje serija po sezoni. Taj fenomen su prvo uočili na Netfliksu pa je tako poslednja sezona serije Mind Hunter, umesto da se emituje epizodu po epizodu, u celosti dostupna na ovoj platformi, a prema poslednjim podacima, pogledalo je čak 30 miliona korisnika.