Šilja i Hromi Daba kakve do sada niste videli

Showbiz 13. feb 201515:37 > 15:39
Izvor: N1

"Snovi zaleđenog čoveka" naziv je izložbe likovne galerije Kulturnog centra Beograda, ali ne očekujte ledene skulpture. Umetnik se jezikom popularne kulture, duhovito, ali i kritički bavi tradicijom američkog pop arta i vizuelnom kulturom iz produkcije crtanih filmova Volta Diznija.

Šilja u odori katoličkog sveštenika i Hromi Daba kao policajac. Sveštenstvo uz zlatne detalje kao slika duhovne vlasti i moći, i policija sa oružjem kao simbolol svetovne vlasti.

I jedan i drugi kada ih vidimo na ulici ostavljaju neki utisak na nas ili strahopoštovanje, stvaraju neki stav, svojom odećom u kojoj se pojavljuju među ljudima. Policajca kada vidimo, možda se nešto namestimo, uplašimo, a pop možda probudi neki moral, ali nekom nešto obrnuto, kaže vajar Milorad Stajčić.

Muzika iz scene okultnog obreda sa maskama iz filma Širom zatvorenih očiju, doprinosi da neko vreme ne možete da skinete pogled sa instalacije Diznijevih junaka.

Upravo to smeštanje tih ozbiljnih priča u tu neku drugu realnost čini je duhovitom, kao neki korak iza. Uvek se trudim da te neke probleme u životu i stvari ozbiljne gledam malo iz daljine da bi sve to mogao da svedem na nešto duhovito i, pod znakom pitanja, prosto„, objašnjava Stajčić.

Predimenzionirane Diznijeve skulpture tpostale su parabola u problematizovanju duhovnog stanja u neposrednom okruženju i široj društvenenoj zajednici.