The Kills novi hedlajneri zagrebačkog INmusica

Showbiz 15. dec 201712:29 > 12:35
Izvor: Bojana Janjić

Organizatori INmusic festivala objavili su još jedno veliko ime na već jakoj listi izvođača trinaestog izdanja - kao prvi hedlajneri na drugoj po veličini pozornici na zagrebačkom Jarunu, nastupiće britansko-američki rok dvojac The Kills, poznat po minimalističkim, a istovremeno intenzivnim koncertnim nastupima.

„Nezaustavljivo harizmatični The Kills prvi su ovogodišnji headlineri OTP World Stagea i garantovana rok poslastica za mnogobrojne fanove“, ističe se u najavi njihovog nastupa na INmusic festivalu koji će biti održan od 25. do 27. juna iduće godine.

Grupu su 2001. godine osnovali Alison Moshart i Džejmi Hins, nakon što su se slučajno upoznali dok je Alison bila na turneji sa svojim pank bendom Discount.

Tada s Hinsom započinje muzičku korespondenciju i stvara prve planove za formiranje novog benda, što i ostvaruje nakon raspada Discounta 2000. godine. Odlazi u London i s njim nastupa pod umetničkim imenima „VV“ i „Hotel“, u muzičkim projektima koji uskoro postaju The Kills.

Njihove prve pesme, dominantno lo-fi zvuka ostvarenog uz pomoć ritam mašine, u 2013. izlaze na prvencu „Keep On Your Mean Side“. Potom objavljuju albume „No Wow“ (2005.), „Midnight Boom“ (2008.), „Blood Pressures“ (2011.) i „Ash & Ice“ (2016.).

„U proteklih petnaest godina The Kills su osvajali publiku i kritiku minimalističkim i istovremeno intenzivnim nastupima uživo, varirajući u žanrovima i stilovima od lo-fia, garažnog roka i post-roka, pa do njima specifičnog pank-bluza“, napominju organizatori.

Iako su kao svoje glavne uticaje navodili PJ Harvey i grupe The Velvet Underground, Fugazi, The Clash, Nirvana, Pixies, najčešće ih upoređuju s White Stripes.

Štaviše, Moshart je 2009. s Džekom Vajtom, frontmanom tog benda, Dinom Fertitom iz Queens of the Stone Age (koji takođe nastupaju na 13. INmusicu) i Džekom Lorensom iz grupe The Raconteurs osnovala supergrupu The Dead Weather.

Osim The Killsa i Queens Of The Stone Age, međunarodno sve prepoznatljiviji zagrebački festival dovodi na Jarun Nika Kejva i njegove The Bad Seeds, Dejvida Birna, Skunk Anansie, Frenka Kartera i Rattlesnakes, te mnoge druge.