HBO emituje dokumentarac o novinarskoj legendi Benu Bredliju

Showbiz 02. dec 201714:17 > 14:28
Izvor: Tanjug/HBO via AP

Televizijska mreža HBO prikazaće u ponedeljak dokumentarni film o Benu Bredliju, čuvenom uredniku američkog lista Vašington post u vreme afere Votergejt.

Film „The Newspaperman: The Life and Times of Ben Bradlee“ prati život američkog novinara od njegovog porekla iz Bostona, prijateljstva s jednim od predsednika SAD Džonom Kenedijem, preko afere Votergejt koja je uzdrmala tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona.

Projekat je HBO-u predložio Bredlijev stariji sin Kvin. „Teško je ne zaljubiti se u čoveka kao što je Ben“, rekao je reditelj filma Džon Mađio i dodao da je Bredli „živeo život u trenutku“ i da je bio svedok najbitnijih dogadjaju u 20. veku.

Film o dugogodišnjem uredniku imaće savršenog naratora – samog Bredlija koji je umro 2014, ali su producenti pronašli njegovu audio knjigu koju je snimio 1994. i ona je iskorišćena u dokumentarcu.

„Čim sam čuo taj baršunasti glas znao sam da ga želim u filmu“, rekao je Mađio i dodao da je snimak uneo mnogo više Bredlijeve ličnosti.

Bredli je bio na mestu urednika Vašington posta više od 20 godina i predvodio je preobražaj tog lista od uspavanih lokalnih novina do velikog nacionalnog dnevnika. On je u redakciju doveo grupu talentovanih novinara i postavio je uredničke standarde koji su Vašington postu doneli novo poštovanje.

Rano je dobio priliku da se istakne kao novinar zahvaljujući svom prijateljstvu s jednim predsednikom SAD Džonom Kenedijem i ulozi u svrgavanju drugog, Ričarda Niksona kroz aferu Votergejt. Bredli je pomogao novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu da objave podatke o toj aferi, koja je dobila Pulicerovu nagradu.

Bio je borac za slobodu štampe, za šta ga je bivši američki predsednik Barak Obama 2013. odlikovao Predsedničkom medaljom za slobodu.

Čuveni reditelj Stiven Spilberg priprema i igrani film o Bredliju, u kojem će glavne uloge igrati Tom Henks i Meril Strip.