Skunk Anansie na zagrebačkom INmusicu

Showbiz 07. nov 201712:15 > 12:17
Izvor: Bojana Janjić

Britanska rok četvorka Skunk Anansie, predvođena frontmenkom Skin, pridružuje se listi izvođača 13. izdanja INmusic festivala koji će se održati od 25. do 27. juna 2018. godine na Jarunu u Zagrebu.

Nakon neodržanog nastupa 2016. godine zbog iznenadne bolesti pevačice Skin, Skunk Anansie se, prema obećanju, vraćaju da održe propušteni nastup na INmusicu, najavili su u utorak organizatori festivala.

Uz harizmatičnu pevačicu Debru En Dajer, poznatiju kao Skin, na Jarunu će nastupiti basista Kas, gitarist Ejs i bubnjar Mark.

Bend, poznat po hitovima „Charity“, „Hedonism“ i „Weak“, osnovan je 1994. godine na ulicama Londona u vreme društvenih, političkih i muzičkih promena, a kao inspiracija za ime benda poslužila je zapadnoafrička narodna priča o Anansiju – mitskom čovekolikom pauku iz Gane. Reč ‘Skunk’ dodata je kako bi ime benda zvučilo „opakije“.

Nepunu godinu od njihovog prvog nastupa, čitataoci popularnog muzičkog časopisa Kerang su ih 1995. godine proglasili najboljim novim britanskim bendom.

Iduća decenija benda, uz broje nominacije i priznanja, obeležilo je više od pet miliona prodatih albuma i sedam rasprodatih svetskih turneja.

Godine 2004. uvršteni su u Ginisovu knjigu britanskih hit singlova i albuma kao jedan od najuspješnijih britanskih izvođača u poslednjih 50 godina.

Nakon što su se 2002. godine članovi benda privremeno razišli, nastavili su samostalno da se bave muzikom, a 2009. ponovo su oformili isti bend te su, nakon održana dva tajna londonska povratnička koncerta, nastavili zajedno da nastupaju.

Ukupno su snimili šest studijskih albuma, a poslednji studijski album ‘Anarchytecture’ izašao je u 2016. godini.

Do sada su sarađivali s brojnim muzičkim producentima popu Džeremija Veltija (Depeche Mode), Krisa Šeldona (Foo Fighters, Radiohead, Pixies), Kenzoa Taunsenda (U2, Snow Patrol, Kaiser Chiefs) i nastupili na najvećim svetskim festivalima, a nastupali su i za Dalaj Lamu i na proslavi osamdesetog rođendana Nelsona Mandela.