Afera Vajnštajn je tek vrh ledenog brega u Holivudu?

Showbiz 12. okt. 201712:55 > 12:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

Nove optužbe iznesene protiv holivudskog magnata i američkog producenta Harvija Vajnštajna ne prestaju da potresaju Holivud, a mogle bi da označe početak razotkrivanja prakse polnog uznemiravanja i zlostavljanja u tom hramu svetske filmske umetnosti.

Nakon prošlonedeljnog teksta objavljenog u Njujork Tajmsu, dosad je 29 žena javno optužilo holivudskog magnata za seksualno zlostavljanje.

Među njima su brojne slavne američke i strane glumice, ali i novinarke, scenaristkinje, asistentkinje i sekretarice.

Nekoliko njih Vajnštajna optužuje za silovanja, što on odlučno opovrgava.

Da li je reč o izolovanoj holivudskoj horor priči ili čestom slučaju u Holivudu, pita se novinar AFP-a.

Broj žena koje javno optužuju Vajnštajna sve je veći. Među njima su i Oskarovke Gvinet Paltrou, Mira Sorvino, Anđelina Džoli, a italijanska glumica Azija Arđento kaže da ju je Vajnštajn silovao.

Niz je dugačak: glumica Kara Delevinj, Lea Sejdu, Rozana Arket, Ema de Kon, Džudit Godrič…

Izbačen i iz BAFTA

Moćnog producenta otpustila je kompanija kojoj je bio na čelu, a od srede više nije ni član britanske BAFTA koja ga je izbacila iz članstva.

Časopis Njujorker objavio je izveštaj, koje je potvrdio i ABC o postojanju audio snimka kojim se potvrđuje da je Vajnštajn dodirivao jednu italijansku manekenku bez njenog pristanka. Tužilaštvo u Njujorku snimak je ocenilo „strašnim“, ali i „nedovoljnim da se dokaže krivično delo“.

Distanca i zgranutost

Vajnštajnova supruga, modna kreatorka Džordžina Čepmen napustila ga je nakon 10-godišnjeg braka, a od njega su se distancirale i brojne filmske zvezde i političari, među kojima su i oni iz Demokratske stranke koje je magnat podržavao izdašnim donacijama.

Hilari Klinton saopštila je da je „zgranuta, užasnuta i šokirana“ objavljenim informacjiama, a „zgranutost i gađenje“ izrazio je i bivši američki predsednički par Barak i Mišel Obama.

„U Holivudu je puno dobrih ljudi, ali ima i gadova, ljudi pokvarenih do srži koji uspevaju u tom miljeu jer je to svet ubica“, kazao je za AFP konsultant Aleks Ben Blok, član redakcije specijalizovanog časopisa „Holivud Reporter“.

Glumac i redatelj Rob Šnajder je za internet stranicu TMZ kazao da smatra da je Vajnštajnova priča tek „vrh ledenog brega“, dodajući da je i sam na početku karijere bio žrtva polnog uznemiravanja.

„I glumice i glumci su ‘na svojevrsnoj vetrometini’. Zbog toga im treba agent, a agenti su često odvratni. Voditelji kastinga, producenti, reditelji, to je tako rašireno u filmskoj industriji“, tvrdi Šnajder.

Slučaj otvorio Pandorinu kutiju

Slučaj Vajnštajn otvorio je Pandorinu kutiju hipokrizije u Holivudu.

Glumica Rouz Mekgovan na Tviteru je pokrenula kampanju za podnošenje ostavke čitavog upravnog odbora kompanije Vajnštajn, uključujući i Harvijevog brata Boba, suosnivača njihove producentske kuće.

„Svi su oni sve znali“, kaže Mekgovan, koja se obrušila i na kolegu Bena Afflecka. Tvrdi da je i on znao za Vajnštajnovo ponašanje.

„Ali taj čovek mu je pomogao u karijeri, pa je odlučio da ćuti o svemu“, tvrdi glumica.