Bebek: U današnjem Bijelom dugmetu ne mogu da pevam

Showbiz 15. sep 201718:41 > 21:18
Podeli:
Izvor: N1

Željko Bebek, prvi pevač Bijelog dugmeta, kaže da nije bio samo pevač već i da je stvarao taj bend. Ipak, danas u njemu u okolnostima kakve jesu, ne bi mogao da peva. Bend bi, prema njegovim rečima, mogao da se ponovo okupi tek ako bi odnosi bili ravnopravni.

Željko Bebek sa svojim tamburaškim orkestrom, sakojim će 16. septembra održati koncert na letnoj pozornici tvrđave Kastel u Banjaluci, izvodi i pesme Bijelog dugmeta.

„Ja nisam bio samo pevač, ja sam stvarao Bijelo dugme. Za 10 godina sam etablirao bend u bend koji je neprevaziđen. Dobar sam solista, sa dobrim pesmama, koje su sjajne, i zauzimaju prostor na ovom mestu. Sve što sam radio je moj samostalni put kroz muziku, uživam u poslednjem projektu“, rekao je Bebek za N1.

U nastup u Banjaluci uvrstiće i pesmu „Ono nešto naše“ sa poslednjeg albuma, kao i pesmu „Ako voliš onu ženu“, koju je otpevao sa Oliverom Dragojevićem. Za nju tvrdi da je najlepša koju je otpevao u karijeri.

Za muziku danas kaže da je drugačija.

„Spadam u sretnike koji u svojoj karijeri može dopisati superlativ, a to je da sam pevao najlepše pesme stvorene na ovim prostorima. To i današnja mladost prati. Srednja generacija me prati, a veliki broj redova na kraju su moji vršnjaci“, kaže pevač.

Za prošlim vremenima ne žali jer, kako kaže, ima dosta uspešno seniorsko vreme.

A novo okupljanje Bijelog dugmeta?

„Ako bi se na ravnopravnim odnosima bend mogao okupiti, Bregović, Bebek, Alen i Tifa, onda bi to mogao. Varijanta koju radi Bregović sa Bijelim dugmetom, voleo bih da se zove Bregović, više pristaje. U današnjem Dugmetu ne mogu pevati. Niti bih pevao. To nije forma kojom se ja izražavam, ona je bila prekrasna“, kazao jeprvi pevač Bijelog dugmeta.

Sada nastupa sa tamburašima iz grada na Vrbasu, okićeni zlatnim medaljama i plaketama na skoro završenim međunarodnim festivalima umetničke tambure u Osijeku i Novom Sadu. Bebek kaže da je ovaj koncept smislio pre tri-četiri godine.

„Naša želja je da u svojoj karijeri, nakon 100 godina sviranja sa bendom probamo tu muziku da stavimo u nove forme, koje su lepe i prihvatljive. Ja sam na tom tragu sa tamburašima duže vremena. Sve te pesme koje sam do sada otpevao zvuče sjajno na tamburama. Sa dva orkestra u Banjaluci, to će se sjajno uklopiti“, kazao je.