Umro američki reditelj poznat po horor klasicima

Showbiz 27. avg. 201714:07 > 14:07
Podeli:
Izvor: Printscreen, Youtube

Američki reditelj Vilard "Toub" Huper umro je u Šerman Ouksu u 75. godini, piše magazin Variety.

Režiser najpoznatiji po horor klasicima „Teksaški masakr motornom testerom“ i „Poltergajst“ preminuo je juče. Okolnosti smrti nisu objavljene.

„Teksaški masakr motornom testerom“ iz 1974. postao je jedan od najuticajnijih horor filmova svih vremena zbog realističnog pristupa.

Priča o grupi prijatelja koji nesrećom nalete na grupu kanibala je zbog nasilja zabranjena u nekoliko zemalja, ali je i tako film postao jedno od najprofitabilnijih ostvarenja nezavisne produkcije u SAD tokom 70-ih godina. Lik glavnog negativca – Leatherface, bio je zasnovan na serijskom ubici Edu Gajnu.

U nastavku iz 1986, „Teksaški masakr motornom testerom 2“, primenjen je više komediografski pristup.

Klasik žanra je i film „Poltergajst“ iz 1982, u kom je Stiven Spilberg bio scenarista i producent, a koji prati borbu porodice sa duhom koji im je zaposeo kuću. Film je te godine bio osmi po zaradi.

Nakon toga, Huper je režirao filmove „Lifeforce“ i „Invaders from Mars“.

Njegova adaptacija knjige „Salem’s Lot“ Stivena Kinga se često navodi kao jedan od vrhunaca televizijskog horora. Dvodelna miniserija kombinuje noćnu sapunsku operu sa gotičkom atmosferom klasičnog horora i kasnije je uz manje izmene puštana u bioskopima širom Evrope.

Nastavio je da snima filmove, a poslednji film, „Djinn“ iz 2013, dešava se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Van filma, bio je autor spota za pesmu „Dancing With Myself“ Bilija Ajdola, a 2011. je bio koautor postmodernog horor romana „Midnight Movie“ u kom se pojavljuje kao glavni lik.

Huper se rodio u Ostinu, u državi Teksas, i predavao je na univerzitetu pre prelaska na film.