Kusturica nagradio Kuarona za buduće filmove

Showbiz 25. jan 201513:10 > 13:20
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Organizator Internacionalnog filmskog i mužičkog festivala Kustendorf Emir Kusturica uručio je Nagradu za buduće filmove meksičkom reditelju, dobitniku Oskara, Alfonsu Kuaronu.

Kusturica je prilikom uručivanja nagrade kazao da je Kuaron prošao sve od kratke forme do velikih filmskih produkcija i da nikada nije izgubio svoj smisao, skrenuo sa svog puta.

Kuaron je zahvalio na nagradi i kazao da već dugo poznaje Kusturicu i prati njegove filmove i da je on ubedio sve „da sve možete da uradite onako kako želite“.

„On ne odustaje i ne pravi kompromise. Samo ako radite sa iskrenošću možete biti dobri“, kazao je Kuaron.

Kuaron je, tokom posete Andrićgradu u Višegradu, kazao da je i prethodnih godina pozivan na festival, ali nije imao vremena da dođe zbog projkeata koje je radio.

„Ono za šta sam najviše zainteresovan na ovom festivalu je da vidim šta rade ‘mladi majstori’, šta to radi nova generacija reditelja“, kazao je Kuaron

Stigao i Nikita Mihalkov

Tanjug/Rade Prelić

Sinoć je u Drvengrad na festival stigao i ruski reditelj i glumac Nikita Mihalkov. On je kazao novinarima da se na Kustendorfu oseća kao kod kuće.

„Osećam se ovde kao kod kuće. Voleo bih da je kod kuće kao ovde. To ne znači da je u Rusiji loše, a u Srbiji dobro, već da ovde ne osećam ništa negativno, ništa što bi me ometalo u radu, ni licemerje, ni laži. Radujem se što sam ponovo ovde i što ću se susresti sa mladim autorima. Koliko oni uče od mene, toliko ja učim od njih“, kazao je Mihalkov.

Mihalkov je najavio da će uskoro otvoriti akademiju, kako je rekao ne za početnike, već za „ostvarene glumce i reditelje koji će tu moći da nadograđuju svoj rad“.

Upitan da li je Kustendorf festival koji brani prave vrednosti on je kazao „zašto da brani, vreme je da krene u napad“.