U Španiji greškom emitovana nova epizoda "Igre prestola"

Showbiz 16. avg 201716:17 > 16:24
Izvor: HBO/Promo

Televizija HBO u Španiji emitovala je, izgleda greškom, šestu epizodu nove sezone Igre prestola, nedelju dana unapred.

Šesta epizoda, koja će zvanično biti dostupna 21. avgusta, bila je dostupna pretplatnicima u Španiji juče rano ujutro oko sat vremena, pre nego što je uklonjena.

Vest o tom incidentu je odmah stigla na društvene mreže, posle čega je nova epizoda mogla da se skine na internetu.

HBO Španija danas nije bio dostupan za komentar.

HBO je proteklih nedelja bio žrtva hakerskih napada u SAD. U Indiji je četvrta epizoda Igre prestola procurela pre emitovanja, zbog čega su privedene četiri osobe.

Indijska kompanija žali zbog „curenja“ epizode

Indijska medijska kompanija Prajm fokus tehnolodžiz saopštila je da žali zbog curenja epizode popularne serije „Igra prestola“, koju su na internet postavile četiri osobe, bivši i sadašnji zaposleni u toj kompaniji.

Indijska policija uhapsila je četiri osumnjičene osobe i saopštila da nije razjašnjen njihov motiv za otkrivanje epizode „Ratni plen“ (Spoils of war). Reč je o četvrtoj epizodi sedme sezone serije televizije HBO, koja se na internetu pojavila tri dana pre premijere zakazane za 6. avgust i brzo se raširila.

Iako curenje epizode „Ratni plen“ nije povezano sa hakovanjem kompjuterskih sistema televizije HBO nekoliko dana ranije, ono je stvorilo probleme toj televizijskoj mreži koja pokušava da drži u tajnosti podatke u vezi sa serijom epske fantastike.

Kompanija Prajm fokus tehnolodžiz, filijala globalne kompanije Prajm fokus, saopštila je da curenje „nije rezultat hakovanja sistema, već nezakonito kršenje obaveza određenih osoba uprkos kontinuiranom insistiranju kompanije na protokolima bezbednosti sadržaja i etičkog ponašanja“.

Policija razmatra moguće optužbe protiv osumnjičnih, među kojima su neizvršavanje obaveza i kršenje indijskog zakona o informacionim tehnologijama.

Serija „Igra prestola“ dobila je brojne nagrade, a zasnovana je na romanima Džordža R. R. Martina iz serijala „Pesma leda i vatre“.