Sabor trubača poziva Džuliju Roberts u Guču

Showbiz 03. avg. 201711:14 > 11:20
Podeli:
Izvor: Shutterstock/AFP

Predsednik Saborskog odbora 57. Dragačevskog sabora trubača u Guči Slobodan Jolović uputio je otvoreno pismo američkoj glumici Džuliji Roberts u kojem je poziva da bude gost Sabora.

„Uputio sam Vam poziv 2012. godine da posetite Srbiju u vreme 52. Sabora trubača u Guči, budete moj gost, vidite lepo Dragačevo, čujete narodnu pesmu i trubače. I sada, kao i tada, ističem da u Srbiji postoje dobro odgajeni i tradicionalno vaspitani srpski domaćini koji dočekuju goste sa svih strana sveta, predstavljajući na najbolji način svoju kulturu i tradiciju i poštujući njihovu“, navodi Jolović u pismu.

On u pismu naglašava da će, ako dođe u Dragačevo, videti kako je „u ovaj kraj utkana stara vokalna tradicija sa folklorom i glasovitim instrumentom trubom, uz geslo da tradiciju možemo voleti ili ne, ali je moramo poštovati“.

„U Guči sve se više truba čuje ne samo iz Srbije, već i sa Kosova, Vojvodine, Republike Srpske, Evrope, Amerike, Rusije i čitavog sveta. Na ovom podneblju, mlade generacije, izuzetno obrazovane i talentovane, svoju srpsku muzičku tradiciju oživljavaju svojim nadahnućima i snagom kakva se nigde ne sreće osim u Guči“, poručuje Jolović.

Zbor toga, dodaje, i ovogodišnji Sabor i nosi slogan „truba nigde ne zvuči kao u Guči“.

„A da je to tačno govori tradicija duga više od pola veka i blizu 20 miliona domaćih i stranih gostiju koji su posetili ovu malenu a na daleko čuvenu varoš. U Guči se događa nesvakidašnje okupljanje ljudi iz celoga sveta. Dolaaze da čuju čudesne zvuke nacionalnog srpskog instrumenta trube, a odlaze radosniji, zdraviji i tradicionalno mudriji“, zaključuje Jolović u otvorenom pismu Džuliji Roberts.

<