Postava "Kuma" okupila se na 45. godišnjici filma

Showbiz 30. apr 201709:15 > 09:19
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Andrew Mediccini

Postava legendarnog mafijaškog filma "Kum" zajedno s oko 6.000 gledalaca na zatvorenoj je projekciji u Njujorku, na 45. godišnjicu snimanja filma, pogledala to Oskarom nagrađeno ostvarenje koje je u međuvremenu preraslo u klasik filmske umetnosti.

Kopola, Paćino, Robert De Niro, Dajen Kiton, Džejms Kan, Talija Šajer i Robert Duval pogledali su „Kuma“ (1972.) i „Kuma II“ (1974.) na zatvaranju filmskog festivala Trajbeka.

„Nisam video te filmove godinama“, rekao je Kopola. „Ponovno gledanje bilo je vrlo emotivno iskustvo“.

Al Paćino smatran je preniskim, Marlon Brando, koji je umro 2004, morao je na probna snimanja, a reditelj Fransis Ford Kopola u nekoliko je navrata umalo bio zamenjen jer je vladalo veliko neslaganje između njega i studija, Paramaunt Pikčersa.

Kopola o nepoznatim detaljima sa snimanja

Kopola se prisetio nekih detalja sa snimanja, na primer kako studio Paramaunt nije hteo Branda jer je imao reputaciju teške osobe pa su se bojali da bi mogao poremetiti snimanje. Brando je na kraju dobio Oskara za glavnu ulogu don Vita Korleonea.

Studio se kasnije složio da se angažuje Brando, ako prođe probno snimanje besplatno i ako se obaveže da neće praviti nevolje.

Na filmu je briljirao dubokim hrapavim glasom, poput šapta, obrazima buldoga i nauljenom kosom. Posle tri nedelje snimanja i dalje je bilo problema.

„Studio je mrzeo Branda. Smatrali su da mumlja i nije im se sviđao film. Sve je izgledalo dosta mračno,“ rekao je Kopola.

 Al Paćino, koji je glumio sina Majkla Korleonea, nije prošao ništa bolje. Zbog svog niskog rasta morao je i on na probna snimanja, a studio je hteo Roberta Redforda ili Rajana O’Nila. Kopola je insistirao na anonimcu koji izgleda kao talijanski Amerikanac.

Bio je uporan jer je, kako je rekao, svaki put kad bi pročitao scenarij imao je pred očima sliku Paćina.

Paćino je kazao da je isprva žarko želeo ulogu Sonija, a Kopola je ludeo gurajući ga u ulogu Majkla.

Film je Paćina lansirao u jednog u najnagrađivanijih glumaca njegove generacije.

Sreća je pak odigrala ulogu u nekim od najupečatljivijih scena filma.

Tako je onu u kojoj Korleoneova supruga priznaje da je pobacila bebu iz straha zbog kriminalnih aktivnosti svog supruga sugerisala glumica Talija Šajer.

A maca koju Brando mazi u prvog sceni filma bila je vrlo spontana trenutna odluka. „Naprosto sam mu gurnuo mačku u ruke. Bila je to neka mačka iz studija“, dodao je Kopola.

Dva filma dobila su devet Oskara, a njihova priča o stvaranju mafijaške porodice Korleone postala je filmski klasik.