Dodela Brit nagrada u znaku Dejvida Bouvija

Showbiz 22. feb 201723:40 > 23:44
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Joel Ryan

Slavni muzičar Dejvid Bouvi, koji je preminuo prošle godine, osvojio je britansku muzičku nagradu Brit za izvođača i album godine. Na svečanoj dodeli nagrada u londonskoj O2 areni, Bouviju je pripala nagrada za njegov poslednji album "Black Star" koji mnogi muzički kritičari smatraju remek-delom.

Nagradu je umesto Bouvija primio Majkl K. Hal, zvezda „Lazarusa“, mjuzikla zasnovanog na njegovim pesmama, a potom ju je preuzeo Dankan Džouns, Bouvijev sin.

„Da Dejvid Bouvi može da bude ovde večeras, on najverovatnije ne bi došao“, rekao je Hal o neuhvatljivom muzičaru.

Organizatori Brita, britanskog ekvivalenta američkog Gremija, odali su počast Džordžu Majklu, koji je na Božić preminuo u 53. godini.

Pevačica Emili Sande osvojila je nagradu za najboljeg ženskog izvođača godine. Robi Vilijams dobitnik je nagrade za Brit „ikonu“. Nagradu za globalni uspeh osvojila je britanska pevačica Adel, velika pobednica američkih nagrada Gremi.

Dve nagrade je osvojio i Rag’n’Bone Man. On je kući otišao sa nagradom za Najboljeg novog britanskog izvođača i Nagradom po izboru kritičara. Podsetimo, Rag’n’Bone Man biće zvezda glavne bine Exita u nedelju, 9. jula.

Priznanje za najbolju grupu otišla je u ruke indi-rok sastava „The 1975“, dok je grupa „Little Mix“ osvojila je nagradu za najbolji sing godine za pesmu „Shout Out To My Ex“.

Priznanje za meunarodnog solo izvođača godine osvojio je kanadski reper i pevač Drejk (Drake), a spisku nominovanih u kategoriji najboljeg međunarodnog solo izvođača bio je i kanadski muzičar Leonard Koen, koji je takođe preminuo prošle godine.

Nagrada za najbolju stranu pevačicu osvojila je Bijonse Nouls-Karter, dok je priznanje za najbolju stranu grupu osvojio sastav „A Tribe Called Quest“.

Grupa „One Direction“ osvojila je Brit nagradu za najbolji britanski video spot.

Nagradu Brit dodeljuje Britanska fonografska industrija, koja predstavlja udruženje britanske muzičke industrije. Tu nagradu su prvi osvojili legendarni Bitlsi, a medju dobitnicima se nalaze i Prins, Eni Lenoks, Robi Vilijams, Adel, Sting, Piter Gebrijel i Majkl Džekson.