INmusic sve bolji i bolji: Zagrepčani, svaka čast

Showbiz 09. feb 201721:02 > 21:14
Izvor: RICK DIAMOND/AFP

Američki alternativni rok bend Kings of Leon nastupiće na ovogodišnjem zagrebačkom INmusic festivalu, uz već ranije najavljene Arcade Fire, Kasabian i Alt-J, što fesival na jezeru Jarun već čini jednim od najatraktivnijih muzičkih događaja u regionu.

INmusic festival pokrenut je 2006. godine i svoju reputaciju gradio je postepeno, bez prefiksa “najbolji”, “najveći” i ostalo “naj, naj” u regionu, pa i šire. Fokusiran na glavnu binu, i žanrovski naklonjen alternativnoj i indi sceni, u prethodnih deset godina ugostio je neke od najznačajnijih imena savremenog rokenrola poput Pi-Džej Harvi, Nika Kejva, Morisija, Arctic Monkeys, The Black Keys, Florence & The Machine, Placebo, Prodigy, Franz Ferdinand…

Ovog leta festival će biti održan od 19. do 21. juna na zagrebačkom jezeru Jarun, a ako je suditi po prvim najavljenim izvođačima – Arcade Fire, Kasabian i Kings of Leon, Alt-J – možemo očekivati možda i najbolje izdanje INmusica do sada i svakako jedan od najuzbudljivijih ovosezonskih muzičkih događaja u regionu.

„Veliko je priznanje kada taj nivo izvođača odluči da nastupi na festivalu, imali smo sreće dobiti ih i poklopile su se neke okolnosti“, rekao je direktor festivala Zoran Marić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Objasnio je da je reč o bendu koji nadilazi okvire koje zagrebački festival ima, zbog čega su morali da podignu cenu ulaznica, ali ističe da je cena od 52 evra za tri dana festivala, još uvek niža od cene ulaznice bilo kog pojedinačnog koncerta Kings of Leon.

Marić smatra da je taj nastup pokazatelj da bi festival konačno trebalo da dobije adekvatnu podršku institucija koje su zadužene da ga prate.

Dolaskom grupe koja je osvojila četiri Gremija, prodala 18 miliona albuma i 24 miliona singlova, INmusic, saglasni su hrvatski muzički novinari, odlazi korak dalje.

„Skandalozno je da je prošle godine ukinuta podrškaa festivalu“, ocenio je novinar Aleksandar Dragaš, dodavši da nastup Kings of Leon nije samo velika premijera za INmusic, već i za Hrvatsku, s obzirom da se takav tip bendova više ne može dobiti za pojedinačne nastupe. Po njegovim rečima, ovogodišnji line-up pokazuje kako više nisu potrebna poređenja s Exitom, koje su najčešće išle na štetu zagrebačkog festivala. „Pred nama je verovatno najjače izdanje INmusic festivala dosad“, istakao je.

„Kada je tek kretao, INmusic je imao lošu startnu poziciju, ovde tako nešto nije postojalo i trebalo je odgajati i navikavati publiku, jer takva manifestacija utiče na profilisanje ukusa u muzici, kada je dostupno sve, a puno stvari ostane ispod radara“, naveo je novinar Ilko Čulić.

Njegov kolega Zoran Stajčić smatra da je zagrebački festival uspeo da se afirmiše kao mesto prepoznatljivo po predstavljanju savremenog roka, jer mnogi koji su radi privlačenja publike pristajali na kompromise i mešali muzičke stilove nisu opstali.

Ovdašnji ljubitelji alternativnog zvuka svakako imaju razloga da se raduju najavljenim koncertima Nika Kejva i Interpola u Beogradu i dolasku Lijama Galagera na Exit, ali čini se da će nešto više od toga, morati da potraže preko granice. Možda baš u Zagrebu.

Ulaznice se mogu kupiti preko sajta Gigstix, po ceni od 7.390 dinara za trodnevnu festivalsku kartu ili 10.990 dinara ukoliko želite i mesto u kampu.