Ko su ljudi koji odlučuju dobitnike Zlatnih globusa?

Showbiz 08. jan. 201710:40 > 10:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fred Prouser

Milioni televizijskih gledalaca pratiće večeras dodelu Zlatnih globusa, jednu od najraskošnijih svečanosti u sezoni holivudskih nagrada, što je na neki način uvod u Oskara. Međutim, malo njih zna da ove nagrade dodeljuje grupa od oko 90 članova Udruženja stranih novinara u Holivudu (HFPA).

Neki od članova ovog udruženja su novinari poznatih redakcija, do drugi sarađuju sa malo poznatim publikacijama. Tako je u udruženju nekadašnji ruski bodi bilder koji je postao glumac, bivša Mis Univerz iz Južne Afrike i nekadašnji egipatski inženjer.

Od kada je osnovano 1943. od strane male grupe stranih novinara koji su želeli bolji pristup Holivudu, Udruženje je napredovalo i postalo institucija iza jedne od najglamuroznijih svečanosti u SAD. Zlatni globus pomaže da se pažnja usmeri na neke filmove koji bi možda promakli reflektorima Američke akademije filmskih umetnosti koja dodeljuje Oskare.

„Akademija je prilično klasična u svom ukusu dok HFPA, čiji članovi dolaze sa svih strana sveta, često ima zanimljiviji izbor“, ocenjuje Fredel Pogodin, portparol specijalizovan za igrane i dokumentarne filmove na stranom jeziku.

Međutim, mnogi kritičari umanjuju uticaj Zlatnih globusa. Globusi su „dugo smatrani šalom u Holivudu, a prestali su to da budu kada je svečanost postala TV emisija s dobrom gledanošću“, kaže Hauard Šuber, profesor filma na UCLA-u.

HFPA važi za pravu tvrđavu. Svakog novinara koji želi da postane član moraju da sponzorišu najmanje dva člana, a njegovu kandidaturu može da odbaci veto samo jednog. Kada ga prime, novinar mora da napiše šest članaka godišnje kako bi zadržao status kojim dobija pristup brojnim novinskim konferencijama i ekskluzivnim događajima.

Sadašnji predsednik Udruženja, Lorenco Sorija, član od 1989. godine, naglasio je da je ove godine primljeno četvoro novih članova, uključujući dvoje koji rade za kineske publikacije.