Polanski: Konačno se osećam bezbedno u svojoj zemlji

Showbiz 07. dec. 201619:54 > 19:56
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ina Fassbender

Slavni poljsko-francuski režiser Roman Polanski rekao je da se "raduje što će konačno moći da se oseća bezbedno u Poljskoj", pošto je poljski Vrhovni sud odbio žalbu tužilaštva na presudu o nedopustivosti njegovog izručenja u SAD, prenela je poljska televizija TVN24.

„Konačno ću moći da se osećam bezbedno u sopstvenoj zemlji i da bez straha odlazim na grob svog oca ili svog prijatelja Andžeja Vajde“, kazao je 83-godišnji Polanski.

On je dodao da se „posebno raduje što je ta afera zauvek završena“ i naveo da mu je „jedino žao što je toliko dugo morao da čeka“.

Vrhovni sud Poljske definitivno je juče okončao postupak izručenja Polanskog u SAD, koje su ga tražile zbog silovanja maloletnice 1977. godine.

Sud je odbio kasacionu žalbu koju je poljski ministar pravde i tužilac Zbignjev Žobro podneo na presudu kojom je prošle godine utvrđeno da je izručenje Polanskog nedopustivo, jer je u Poljskoj, za razliku od SAD, krivično delo za koje je optužen zastarelo.

Američke vlasti gone Polanskog po celom svetu zbog silovanja maloletne Samante Gejli 1977. godine, pošto po američkim zakonima, za razliku od poljskih, to krivično delo ne zastareva, a 83-godišnji režiser izbegavao je, posle hapšenja u Švajcarskoj 2009. godine, sve zemlje koje bi mogle da izađu u susret SAD i izruče ga.

On je u Poljsku, čije državljanstvo ima pored francuskog, decenijama dolazio tajno u strahu od izručenja, a prvi put se javno pojavio u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi, nakon što je dobio od tadašnje vlade pravnu analizu da je izručenje nedopustivo.

Sud u Krakovu odbio je da izruči Polanskog zato što je krivično delo prema poljskim zakonima nakon četiri decenije zastarelo, režiser je već proveo deo kazne u zatvoru u SAD odmah posle silovanja, tri meseca u švajcarskom zatvoru i 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. godine tražile njegovo izručenje od švajcarskih vlasti, što su one na kraju odbile.

Prošlogodišnja pravosnažna presuda uzela je u obzir i to da Samanta Gejli, koja je 1977. godine, kada ju je u holivudskoj vili silovao Polanski, imala 13 godina, odavno više ne traži da ;on bude kažnjen, jer je s njom postigao sporazum o odšteti i jer je deo eventualne kazne izdržao u zatvoru.

Polanski je, prema sopstvenim rečima, zbog straha od izručenja morao da propusti sahranu slavnog poljskog režisera i svog prijatelja Andžeja Vajde, koji je preminuo 9. oktobra.