Pre 40 godina prikazan legendarni film "Roki"

Showbiz 21. nov. 201611:32 > 11:42
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo, File

Na današnji dan 1976. godine prikazan je legendarni film "Roki", najpoznatiji film o boksu u istoriji kinematografije.

Pre 40 godina, „Roki“ je publici širom sveta predstavio priču o usponu Roberta „Roki“ Balboa, skromnog boksera iz Filadelfije, koga je tumačio tada nepoznati glumac Silvestar Stalone.

Stalone je prvu verziju scenarija napisao za 20 sati inspirisan legendarnim duelom između Muhameda Alija i Čaka Vepnera.

Producenti su prihvatili njegov scenario i bili spremni za njega da plate 125.000 dolara, ali su za glavnog glumca hteli da angažuju nekog poznatog holivudskog glumca.

Tada anonimni Stalone dopustio je snimanje filma, ali samo pod uslovom da on tumači glavnog lika. Bio je to prvi od ukupno šest filmskih nastavaka o Rokiju u režiji Džona G. Avildsena.

Izvor : Tanjug/AP Photo, File

„Roki“ je u to vreme snimljen s budžetom manjim od jednog miliona dolara, nakon čega je zaradio više od 225 miliona dolara. Film je osvojio i tri Oskara – za najbolju fotografiju, najbolji film i najbolju režiju.

Jedna od najupečatljivijih scena iz Rokija koje su ušle u filmsku istoriju je ona u kojoj Balboa trči stepenicama muzeja umetnosti u Filadelfiji, gde pobednički podiže ruke i skače. Danas na tom mestu, 40 godina kasnije, stoji skulptura slavnog filmskog junaka.

Roki Balboa postao je simbolom hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti, a sportska drama o uterivaču dugova koji je ostvario „američki san“ dobila je još pet nastavaka: Roki 2, Roki3, Roki4, Roki5 i Roki Balboa, koji je trabalo da bude oproštajni film, ali je 2015. snimljen novi nastavak „Creed“.