Godišnjica smrti Volta Diznija

Showbiz 15. dec 201410:28 > 10:33
Izvor: Reuters/STR

Autor stripova, filmski animator i producent, tvorac crtanog filma, dobitnik 29 Oskara, čovek čija ostvarenja i danas predstavljaju veliku radost deci, Volt Dizni, umro je na današnji dan 1966. godine u američkom gradu Berbanku.

Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma, a njegova ostvarenja Bambi, Alisa u zemlji čuda, Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Petar Pan, Pinokio, Paja Patak, Tri praseta i drugi i dalje usrećuju mališane širom sveta.

Svi bi očekivali da osoba pod čijim rukovodstvom su nastali nezaboravni crtani filmovi namenjeni deci, bude blage i miroljubive prirode. Dizni je, međutim, upamćen kao rasista, antisemita i pobornik nejednakosti među polovima. Njegovi crtači mogli su da budu isključivo muškarci, a žene su imale priliku da se bave samo bojenjem slika i obično bi dobijale otkaz kad bi navršile 30 godina.

O tome koliki je trag ostavio za sobom i koliko je i danas popularan svedoči i činjenica da je novembra 2013. godine, jedan od najranijih Diznijevih plakata na kojima se nalazi Miki Maus prodat na aukciji za više od 100.000 dolara u Los Anđelesu.

Popularnosti zaostavštine Volta Diznija svedoči i činjenica da čuveni zabavni park u Parizu, Diznilend, godišnje privuče duplo više posetilaca od Mona Lize u muzeju Luvr.

Međutim, sa životom i radom legende animiranog filma, zainteresovani se ne mogu upoznati u Diznilendu, već u kompleksu skromnih zgrada od opeke, udaljenom manje od pet minuta od mosta „Golden Gejt“ u San Francisku, gde se nalazi Porodični muzej Volta Diznija.

Čuveni autor crtanih likova rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu, kao četvrto dete Elajasa Diznija, stočara i voćara iz Misurija. Deo porodice, sa očeve strane, bila je irsko-kanadskog porekla, a preci sa majčine strane doselili su se u SAD iz Nemačke. Porodica sa petoro dece se preselila u Kanzas kad je Volt napunio 10 godina, a ponovo su se vratili u Čikago gde je pohađao srednju školu.

Uz značajnu podršku ujaka Roberta i brata Roja, Dizni je osnovao studio kome je dao ime „Disney Brothers Studio“, da bi ga kasnije preimenovao u „Walt Disney Studio“. Taj studio je i dalje jedna od najuspešnijih kompanija koja proizvodi filmove.

Reuters