Stoun: Pratile me tajne službe zbog filma o Snoudenu

Showbiz 21. sep 201610:52 > 10:53
Podeli:
Izvor: Reuters/Fred Thornhill

Američki reditelj Oliver Stoun otkrio je da su ga američke službe tajno pratile dok je snimao film o bivšem službeniku CIA Edvardu Snoudenu i da mnogi producenti nisu smeli da sarađuju na filmu.

Stoun objašnjava da je film najvećim delom snimao u Nemačkoj, jer je osećao da je tamo bezbednije, pošto Nemci negativnije reaguju kada ih država špijunira.

„Ankete su pokazivale da je u Nemačkoj stav građana prema Snoudenovom postupku bio daleko pozitivniji nego u SAD, gde ga je osuđivalo 60 odsto ispitanika“, rekao je Stoun za „Rusku gazetu“.

Dodaje da se u tom pogledu stanje malo popravilo, pa su neke scene snimali i u SAD. Glumac koji igra Snoudena šetao se ispred Bele kuće.

Reditelj kaže da je oprezno radio na scenariju i da o njemu nije razgovarao ni telefonom ni putem elektronske pošte. Kompjutere sa tekstom scenarija nije spajao na internet, a koristio je šifrovanu prepisku gde god je to bilo moguće.

„Što se tiče Snoudena, nikada nisam s njim razgovarao telefonom. Odlazio sam u Moskvu kako bih ga posetio ili sam mu slao poruke preko dvojice advokata“, navodi Stoun.

Napominje da za rad na ovom filmu nije mogao da dobije značajniji filmski studio.

„U SAD svi oni pripadaju velikim korporacijama, a sve one odbile su da rade sa nama. Same su sebe cenzurisale. Doslovno sam osećao kako ih paralizuje strah od skandala“, precizira američki autor.

Stoun kaže da ga je kao građanina oduševio postupak Snoudena, jer je verovao da se američke vlasti bave prismotrom građana još od 2005. godine. Stoun otkriva da Snouden smatra da su Obamine reforme na polju građanskih sloboda u SAD „isto kao kada promenite zavesu u sobi“.

„Obaveštajna služba može sve premotati unazad i vratiti podatke koji su joj potrebni. Mislim da svi Amerikanci osećaju da su pod prismotrom. Postali smo oprezniji, sve više biramo reči. Ako otvoreno kažete šta mislite, možete postati klasni neprijatelj ili neprijatelj države, neprijatelj biznisa ili korporacija, što je verovatnije“, navodi Stoun.

Posle igranog filma o Edvardu Snoudenu američki reditelj završava dokumentarac o prededniku Rusije, Vladimiru Putinu i najavljuje da će premijera biti održana sledeće godine.