Počeo Nišvil: Četiri dana uživanja uz džez na Tvrđavi

Showbiz 11. avg 201621:57 > 22:02
Podeli:
Izvor: N1

Džez festival "Nišvil", koji je počeo večeras u Nišu, okupiće ove godine 660 izvođača, među kojima će po prvi put biti i muzičari iz Kine.

„Nišvil“ je po tradiciji otvoio bend grada domaćina, a ta čast pripala je sastavu „Naissblue“ koji je od 19 časova nastupio na glavnoj bini, na platou niške Tvrđave.

Prema najavi organizatora, „Nišvil tima“, do nedelje 14. avgusta, kada se festival zatvara u Nišu će nastupiti više od 660 izvođača, a program će biti organizovan na 11 bina. Pored domaćih bendova, između ostalog, nastupiće i sastavi iz Rusije, Kine, Japana, Poljske, Argentine, Bugarske, Francuske, SAD i drugih zemalja.

Među njima je čuveni britanski saksofonista „Knuch Soweto“, jedna od najboljih belih soul pevačica Džoš Stoun, Al di Meola čuveni član super grupe „Guitar trio“ i sastav „Bill Evans“. Prvi put na na festivalu nastupiće i Biljanja Krstić sa svojim bendom „Bistrik“.

Osim 110 koncerata u okviru „Nišvila“ biće organizovane i brojne druge prateće manifestacije.

Posetioci će između ostalog moći da u četvrtak u Tvrđavi pogledaju izložbu oldtajmera. Za vreme trajanja festivala, u Oficirskom domu biće izloženi eksponati prikupljeni tokom ranijih izdanja festivala i fotografije pod nazivom „Vidimo se“, autora Žoaoa Garsije.

Tokom festivala biće promovisana fotomonografija „Carski rez – Izložba za poneti“ čiji je autor Dušan Mitić Car. Prvi put ove godine u okviru „Nišvila“ biće organizovane džez radionice za mlade muzičare sa učesnicima zvaničnog programa.

Iz Niša izveštava Marija Antić: