Tradicionalna uvertira u Nišvil – "Prijatelji Šabanu"

Showbiz 07. avg 201612:09 > 12:20
Podeli:
Izvor: N1

U znak obeležavanja 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića tradicionalna uvertira u Nišville jazz festival pod nazivom "Prijatelji Šabanu" trajaće dva dana u amfiteatru na nišavskom keju, 9. i 10. avgusta. Počast Šabanu odaće, između ostalih, odaće i bend iz Kine.

Saksofonista i frontmen benda Very Naiss iz Niša, Iva Barčić, kaže da bend u svojim pesmama „ima dosta Šabana“, da kombinuju balkansku muziku s primesama džeza i fanka.

„Trećinu svog repertoara čine Šabanove pesme uz naše aranžmane na koje publika fenomenalno reaguje, starija publika ih voli, pokušavamo i mlađu da zainteresujemo. Niš pruža mladima šansu da čuju Šabanove pesme u novim aranžmanima“.

On kaže da je bio veoma mlad kada je upoznao Šabana Bajramovića i da mu je bila velika čast što je imao priliku da upozna kralja romske muzike.

„Čast mi je bila što sam bio u društvu velikih umetnika. Odrastao sam uz muzičare, pa je bilo prirodno da nastavim tim putem, da nastavim tradiciju svog oca i dede koji su takođe muzičari“, rekao je on.

Kako je naveo, deda i otac su mu pričali da je Bajramović bio nostalgičan i voleo Niš i da se vraćao zato što je voleo Srbiju i svoj grad.

Spomenik Šabanu Bajramoviću u Nišu otkriven je avgusta 2010. godine. Statua je rad vajara Vlade Ašanina, a donatori za izradu spomenika su bili Goran Bregović, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Esma Redžepova, Ljubiša Samardžić i drugi.

Barčić je naveo da je taj spomenik postao simbol druženja mladih u Nišu i da se često okupljaju baš kod spomenika Šabanu Bajramoviću.