Porota presudila: "Stairway to Heaven" nije plagijat

Showbiz 23. jun. 201620:34 > 20:38
Podeli:
Izvor: Reuters/Carlo Allegri, Hans Deryk

Sud u Los Anđelesu odlučio je da grupa Led cepelin nije ukrala početak svoje rok-himne "Stairway to Heaven".

Porota je presudila posle kratkog i živopisnog suđenja, čime je doneta pravna odluka o pitanju o kojem su ljubitelji muzike raspravljali decenijama, ali koja je do suda došla tek pre dve godine.

Pravni zastupnik zaostavštine pokojnog muzičara Rendija Vulfa tvrdio je da su gitarista Džimi Pejdž i pevač Robert Plant ukrali rif iz instrumentalne numere „Taurus“, koja je snimljena sa bendom Spirit.

Pejdž, Plant i basista Džon Pol Džons svedočili su tokom suđenja i iznosili su anegdote o nastanku pesme „Stairway to Heaven“, objavljene 1971. godine.

Svedočili su i razni stručnjaci. Oni koji su zastupali tužbu isticali su ogromne sličnosti među kompozicijama, dok su eksperti odbrane naveli da obe numere dele istu muzičku osnovu.

Tužba je navodila da Led cepelin imaju običaj da preuzimaju muziku drugih i da su se do sada šest puta pravile nagodbe posle tužbi za kršenje autorskih prava.

Sam Vulf nikada nije podnosio tužbu i govorio je da su mu pomešana osećanja po tom pitanju. Posle njegove smrti 1997. pravni zastupnik Majkl Skidmor uspeo je da slučaj dovede do suda, uprkos decenijama neaktivnosti i odbijanja Vulfovog izdavača da sarađuje.

Pejdž i Plant su negirali da su ikada čuli pesmu „Taurus“, iako su zajednički nastupali sa Spiritom.

Sam Pejdž je tokom suđenja, pod zakletvom, izmenio poznatu priču da je pesma nastala kada su se on i Plant zatvorili u kolibu u velškim planinama i tako napisali pesmu. Legendarni gitarista rekao je da to nije istina.

„Stairway to Heaven“ je i dalje popularna pesma i donosi desetine miliona dolara članovima Cepelina i raznim podizdavačima Vorner mjuzika. Porota je zasedala manje od dana.