Američka pevačica posvetila album Šabanu Bajramoviću

Showbiz 14. mar 201614:35 > 14:40
Podeli:
Izvor: Facebook/Eva Salina

Deset pesama kralja romske muzike, među kojima su “Djelo, djelo”, “Koj si gola Roma” i “Akaja rat”, čine album američke pevačice Eve Saline koja je nakon više od 20 godina bavljenja balkanskom muzikom napravila tribjut upravo Šabanu Bajramoviću, što je dovodilo i u selo Pavlovac na jugu Srbije.

U albumu “Lema, Lema” posvećenom preminulom niškom muzičaru, koji je objavljen pre mesec dana, 32-godišnja Eva kombinuje tradiciju sa modernim zvucima i u romski melos “ubacuje” zvuke popa, roka i džez improvizacije.

Eva Salina kaže za „Južne vesti“ da je bila svesna da se Šabanov i njen glas mnogo razlikuju, te da je znala da će morati da ih interpretira na svoj način i “prevede” u svoj izraz.

„Smatram da je mnogo bolje da to uradim na svoj način, nego da pokušavam da imitiram. Odlučila sam se samo za Šabanove pesme na romskom, delom i zbog toga što one imaju jake poruke, govore o komplikovanim stvarima u životu. Za mene, kao pevača, postoji divna tenzija između muzike i reči“, objašnjava Eva.

Iako se bavi balkanskom muzikom, odlučila je da album posveti baš jednoj osobi.

Kada je shvatila da do sada niko nije snimio album posvećen Šabanu, koji je preminuo 2008. godine, videla je to kao svoju šansu, baš zato što ne pripada toj tradiciji.

Prošle godine Eva je sa producentima i muzičarima došla u Srbiju, a u selu Pavlovac kraj Vranja napravili su, kako kaže, improvizovani studio.

Kaže, bila je u Srbiji četiri puta, ali je tek nedavno čula za niški džez festival “Nišvil” i rado bi nastupila na njemu.

Ljubav prema balkanskoj muzici od detinjstva

Pevačica Eva Salina odrasla je u gradiću Santa Kruz u Kaliforniji i oduvek je, kako kaže, bila zainteresovana za različite kulture.

„Nemam nikakve pretke i korene sa Balkana, već je porodica mog oca došla iz Poljske i Ukrajine, i svi su Jevreji, dok porodica moje majke potiče iz Holandije i Irske“,  kaže Eva.