Kluni, Skarlet, Tejtum, Fajns… u odi Holivudu braće Koen

Showbiz 03. feb 201616:14 > 16:17
Izvor: Tanjug/AP/Universal Pictures

Glumac Džordž Kluni ponovo sarađuje sa rediteljskim dovjcem, braćom Koen. Ovog puta u pitanju je komedija "Ave Cezar", oda holivudskom filmu 50-ih godina. Uz Klunija u filmu će glumiti i zvezde Čening Tejtum, koji pleše i Skarlet Johanson, koja pliva po uzoru na slavnu Ester Vilijams.

Film je pretpremijerno prikazan u Los Anđelesu, a od petka ulazi na redovni repertoar američkih bioskopa.

Kluni glumi holivudsku filmsku zvezdu, istovremeno veoma glupu i megalomansku u stvarnom životu i isto toliko harizmatičnu na filmskom platnu. Kada zvezda nestane u jeku snimanja skupog istorijskog spektakla, čovek za spas iz teških situacija kreće u potragu za njim.

Skarlet Johanson je dobila ulogu plivačke zvezde po uzoru na „američku sirenu“, kako su nazivali Ester Vilijams, a Čening Tejtum igra step. U filmu glume i Tilda Svinton, Ralf Fajns i Kristofer Lamber.

Iako je reč o parodiji filmskih studija iz 50-ih, „Ave Cezar“ je braći Itanu i Džoelu Koenu poslužio kao prilika da progovore o političkim intrigama, polemikama aktivista i ekonomskim teškoćama izazvanim dolaskom novih medija.

Film „Ave Cezar“ otvoriće filmski festival u Berlinu, a delo odaje počast brojnim žanrovima zlatnog doba Holivuda, od film noara, preko muzičke komedije do raskošnog istorijskog spektakla.