Lejdi Gaga i Najl Rodžers na Gremi nagradama u čast Bouviju

Showbiz 02. feb 201618:33 > 18:36
Izvor: Reuters/Mario Anzuoni

Ekscentrična pevačica Lejdi Gaga odaće priznanje nedavno preminulom legendarnom britanskom muzičaru Dejvidu Bouviju na dodeli američkih muzičkih nagrada Gremi 15. februara u Los Anđelesu, saopštili su organizatori ceremonije.

„Lejdi Gaga će odati priznanje neograničenoj kreativnosti muzičke ikone, koji je bio jedan od izvora inspiracije pop pevačice“, navodi se u saopštenju organizatora i dodaje da će ona nastupiti s gitaristom Najlom Rodžersom, dugogodišnjim Bouvijem prijateljem koji je sarađivao sa zvezdom na albumu „Let’s dance“ iz 1983. godine.

Jedan od najuticajnjih svetskih umetnika u poslednjih pet decenija, Bouvi, preminuo je 10. januara ove godine, dva dana pošto je na svoj 69. rođendan izdao album „Blackstar“.

Uprkos planetarnom uspehu i popularnosti, Bouvi je tokom karijere osvojio samo jedan Gremi, a 2006. godine je dobio nagradu za životno delo.

Među favoritima za ovogodišnje nagrade su američka pop pevačica Tejlor Svift kao i reper Kendrik Lamar za album „To Pimp A Butterfly“ i pesmu „Alright“.

Britanska pevačica Adel, čiji je album „25“ najprodavaniji album u svetu 2015. godine, nije na spisku nominovanih za Gremi jer je njen album izašao posle isteka datuma za podnošenje prijava umetnika za tu prestižnu muzičku nagradu.

Nagrade Gremi, ustanovljene 1959. godine, dodeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku (NARAS). Gremi se dodeljuje za razne muzičke žanrove, među kojima su džez, bluz, kantri, folk, gospel, dens, disko, pop i rok.