Parni valjak koncertima u Beogradu slavi 40 godina karijere

Showbiz 03. nov 201510:10 > 10:21
Podeli:
Izvor: N1

Parni valjak koncertima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu obeležava 40 godina karijere, a proslava rođendana počinje 27. i 28. novembra u Centru Sava i Hali sportova.

 Iako po svojoj veličini, trajanju i brojnoj publici Parni valjak zaslužuje arene, bend se u Beogradu odlučio za manje dvorane. Halu sportova izabrali su jer su upravo tu davne 1975. godine održali prvi koncert u karijeri. Sava centar, s druge strane, predstavlja uvod u akustični način stviranja koji bend podjednako voli i neguje kao i električni zvuk.

Aki i Hus, odnosno pevač Aki Rahimovski i gitarista Huesin Hasanefendić, posle 40 godina zajedničke muzičke avanture kažu za N1 da o karijeri i godinama na početku nisu razmišljali. Sve što su želeli bilo je da sviraju.

„Imali smo sreću da počenemo kao predgrupa Jugrupe na njihovom koncertu povodom pet godina trajanja. Dobili smo šansu da nas u kratom vremenu vidi veliki broj ljudi. Tada nam je slavlje tih pet godina karijere izgledalo kao naučna fantastika“, rekao je Aki.

Parni vlajak za koncerte u Beogradu sprema različit repertoar, pa ako odete na oba doživećete skoro potpuno drugačije iskustvo.

„Jedna od prednosti duge karijere je mnogo pesama na repertoaru. Neke su obavezno štivo i moraju se sviratu u svim varijantama“, rekao je Hus.

 Posle 40 godina trajanja i mnoštva pesama, postavlja se pitanje kako zapamtiti sve te tekostove. Međutim, momci iz Parnog valjka kažu da imaju najboljeg šaptača – svoju publiku.

„Desi se trenutna blokada, neka lepa devojka ti skrene misli i zaboravi se tekst. Ali imamo fantastičnu publiku, kada nestane tekst stupaju najbolji šaptači, svi pevaju. Oni su deo tog ceremonijala“, kaže Aki.

Hus dodaje da kada bi krenuli da sviraju sve hitove, pojavilo bi se 60 do 70 pesama koje treba otpevati i zapamtiti. Pokušali su Akiju da pomognu tako što će mu nabaviti ekran koji emituje tekst, ali su se posle probe vratili na sigurnu varijantu – publiku.

Članovi kažu da je zahvaljujući publici bend i opstao svih ovih godina i izdržao krizu i promene u muzičkoj industriji.

„Nisu nas mogli raskrinkati, odlučili smo da budemo to što jesmo, pa ko voli nek’ izvoli. Razišli smo se posle 30 godina jer smo mislili da smo došli do nivoa posle kojeg može samo nizbrdo. Posle četiri godine pauze smo se ponovo skupili. Sem bubnjrara svi članovi benda su tu preko 20 godina, a Aki je veza među nama, poslovna, prijateljska i ljudska“, rekao je Hus.