Zbog pojačane aktivnosti Etna porasla nekoliko metara

SciTech 10. avg. 202122:41
Podeli:
Izvor: Etna Walk/Marco Restivo/Handout via REUTERS

Pojačana aktivnost Etne, čiji veličanstveni obrisi dominiraju istočnim delom Sicilije, posebno grada Katanije, rezultovala je time da je vulkan porastao nekoliko metara, pa je danas visok 3.357 metara, objavio je italijanski Institut za vulkanologiju.

„Aktivnost Etne tokom 2021. rezultovala je nakupljanjem većih količina piroklastičnog materijala i slojeva lave na konusu jugoistočnog kratera, najmlađeg i najaktivnijeg od četiri kratera na vrhu Etne, što je dovelo do znatne transformacije obrisa vulkana“, stoji u saopštenju Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Zahvaljujući analizi satelitskih snimaka, naučnici INGV-a su zaključili da je jugoistočni krater sada pretekao svog „velikog brata“ na severoistoku, koji je poslednjih četrdesetak godina bio najviši vrh poznatog vulkana.

Podatak o nadmorskoj visini od 3.357 metara, s greškom od plus ili minus tri metra, dobijen je zahvaljujući snimcima satelita Pleiades, snimljenima u julu u sklopu međunarodnog partnerstva „Geohazard Supersites and Natural Laboratories“, što je omogućilo ažuriranje digitalnog modela Etne.

Od 1980. vrh vulkana nalazio se na severoistočnom krateru, koji je nakon eruptivnih aktivnosti u septembru 1980. i februaru 1981. dosegao maksimalnu visinu od 3.350 metara. Etna je tada izgubila nekoliko metara zbog klizišta na rubovima kratera te se 2018. godine smanjila na 3.326 metara.

S površinom od 1250 km2, Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi, a česte erupcije traju poslednjih 500.000 godina.

Komentari

Vaš komentar