Zavod: Pod zaštitu u Srbiji stavljene 2.633 vrste divljih biljaka i životinja

SciTech 29. jul. 202109:324 komentara
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Zavod za zaštitu prirode saopštio je, povodom Svetskog dana zaštite prirode, da su u Srbiji pod zakonsku zaštitu stavljene 2.633 divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, u cilju očuvanja ukupnog biodiverziteta kao resursa prirode.

Na spisku se najviše nalazi ptica – 307 vrsta, određene vrste gnjuraca, kormorana, pelikana, čaplji, roda, plamenaca, gusaka, pataka, brojne vrste ptica grabljivica – belorepan, beloglavi sup, orao zmijar, mišar, orao krstaš, suri orao.

Povezane vesti

Tu su i sokolovi, tetrebi, velika droplja, ždralovi, barske koke, prodavac, rudnici, galebovi, čigre, golubovi, sove, detlići, ševe, svračci, puzići, strnadice, zebe.

Zatim su na tom spisku i sisari – 50 vrsta, među kojima su i jež, rovčice, krtice, šišmiši, veverica, tekunica, voluharice, slepo kuče, više vrsta miševa, puhovi, skočimiš, lasica, vidrica i vidra, kune, jazavac, ris i divlja mačka.

Beskičmenjaka je 609 vrsta: 73 paukolike životinje, 377 insekata, 1 školjka, 60 vrsta puževa, 5 prstenastih glista i drugih, na primer, rečna školjka, rečni rak, mravlji lav, šumski mrav, jelenak, nosorožac, lastin repak.

Zavod je naveo da su brojne aktivnosti i sprovedene mere dovele do značajnog poboljšanja ukupnog konzervacionog statusa više divljih životinjskih vrsta, poput beloglavog supa, mrkog medveda, oporavka populacija vidre, evropskog jelena i divokoze, reintrodukcije evropskog dabra, održavanje staništa i populacije velike droplje.

Zavod za zaštitu prirode Srbije će u Prirodnjačkom centru Svilajnac, održati 29. jula radionicu „Znanjem protiv straha“, za učenike nižih razreda osnovne škole.

„Cilj radionice je da deca na zanimljiv način i kroz igru saznaju koje vrste zmija i drugih gmizavaca žive u našoj zemlji, kako se ponašati i postupati sa njima ukoliko se nađemo u njihovoj blizini i zašto je značajno da sačuvamo ove živitnje, kako bi se oslobodili neracionalnog straha koji postoji u javnosti od ovih životinja. Zbog ugroženosti, pre svega njihovih staništa sve vrste zmija koje žive u Srbiji proglašene su za zaštićene vrste“, naveo je Zavod za zaštitu prirode.

Komentari

Vaš komentar