WWF: Krivolov i ilegalna trgovina ugroženim kečigama u donjem toku Dunava

SciTech 19. apr. 202112:296 komentara
Podeli:
kečiga
Izvor: pixabay.com

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF izvestila je u ponedeljak da prvi put ima dokaze o stvarnim razmerima krivolova i ilegalne trgovine mesom i kavijarom divljih kečiga u donjem toku Dunava, jednim od poslednjih mesta na planeti za tu ugroženu vrstu. 

To istraživanje WWF-a pokazalo je da je skoro trećina prikupljenih uzoraka proizvoda vezanih za kečigu ilegalno, a vlasti su, kažu, zabeležile čak 214 povezanih slučajeva krivolova u donjem toku Dunava.

Dunav je jedno od poslednjih mesta na planeti gde ugrožene kečige uopšte mogu da prežive i još se razmnožavaju.

U WWF-u ističu da se ilegalni ribolov i trgovina često navode kao značajne pretnje mnogim populacijama jesetri širom sveta, ali da zvanični podaci dosad nisu bili dostupni.

Tvrde i da su, na osnovu podataka iz istraživanja, neodržive aktivnosti prisutne na regionalnoj ravni i u prilično ozbiljnim razmerama. Dodaju da je jedinstvena metodologija istraživanja kombinovala zvanične podatke o ilegalnim ribolovnim aktivnostima koje su zabeležile nadležne institucije, kao i rezultate opsežnog istraživanja tržišta i forenzičkih analiza uzoraka mesa i kavijara u razdoblju između oktobra 2016. i jula 2020.

Uzorci su prikupljeni u donjem toku Dunava i u severozapadnom regionu Crnog mora, gde populacije kečiga dele zajedničke migracijske rute. U ispitivanju je obuhvaćen čitav trgovinski lanac.

DNK analiza, kao i ispitivanje radioaktivnim izotopima pokazalo je da od 145 testiranih uzoraka, 19 posto dolazi od kečiga iz divljine, dok se 17 uzoraka kavijara prodavalo bez poštovanja CITES propisa, koji se odnose na obavezno označavanje CITES etiketom, kao i navođenje ispravne šifre za vrstu i zemlju porekla. Dokazano je i da su dobavljači tokom ispitivanja pružali lažne ili obmanjujuće informacije.

U WWF-u kažu da iako su lov i trgovina divljim kečigama u Dunavu bili zabranjeni u Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini tokom razdoblja ispitivanja, a u Srbiji je postojala zabrana izlova kečige veličine ispod 40 centimetara. No, do kraja 2018. je uprkos tome zabeleženo 214 slučajeva krivolova, što jasno ukazuje na kontinuirano kršenje zakona i propisa koji bi trebalo da štite tu vrstu. U Hrvatskoj je, kažu u WWF-u, lov na kečige i dalje dozvoljen.

„Opstanak visoko ugroženih divljih kečiga u Srednjoj i Istočnoj Evropi zavisi od kontinuiranih i velikih napora kako bi se smanjila opasnost od njihove ilegalne trgovine“, poručuju iz WWF-a.

Komentari

Vaš komentar