Velikim majmunima u Africi preti “mračna budućnost”

SciTech 08. jun. 202110:524 komentara
Podeli:
Šimpanza, majmun, majmuni
Izvor: Pixabay

Stanište velikih majmuna poput gorila, bonoba i šimpanzi u sledećih 30 godina će se veoma smanjiti, pokazalo je istraživanje više od 60 naučnika.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diversity and Distributions, do 85 odsto trenutnog raspona populacije majmuna više neće imati stanište do sredine veka.

povezane vesti

Uništavanje staništa usko je povezano s klimatskim promenama, krčenjem šuma i rastom ljudske populacije.

Gorilama, bonoboima i šimpanzama preti “mračna budućnost”, upozorava dr. Ilka Herbinger iz Svetskog fonda za prirodu (WWF), koautorka studije. “U mnogim regijama Afrike našoj najbližoj rodbini preti izumiranje”, rekla je.

Herbinger apeluje da se mora zaustaviti “klimatski kolaps” i “uništavanje šuma” kako bi se ublažilo masovno izumiranje velikih majmuna.

Prema studiji, koja je prvi put objavljena u nedelju, za opstanak afričkih majmuna takođe je presudno održavanje i uspostavljanje “veza i hodnika” između staništa koji bi mogli biti utočište u budućnosti.

Na primer, planinski lanci trenutno su manje pogodna staništa za neke vrste velikih majmuna, ali očekuje se da će se to promeniti globalnim zagrevanjem. Životinje bi teoretski mogle da prežive ako bi mogle da migriraju iz nizina u planine.

Studija je prva koja je u celini ispitala učinke klimatskih promena, upotrebe zemljišta i porasta ljudske populacije na budući raspon populacije gorila, šimpanzi i bonoba.

Trenutno su svi afrički majmuni navedeni na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kao ugroženi ili kritično ugroženi.

Komentari

Vaš komentar