Veliki meteor osvetlio nebo u Norveškoj

SciTech 27. jul. 202107:013 komentara
Podeli:
Izvor: OLMESTRAND UTVIKLING AS via REUTERS

Neuobičajeno velik meteor video se iznad velikog dela južne Skandinavije i osvetljavao je jugoistok Norveške snažnim bleskom svetlosti nekoliko sekundi, saopštili su norveški stručnjaci, navodeći da su mnogi rekli da su čuli i jak zvuk grmljavine.

Norveška mreža za praćenje meteora navela je da je analizirala i pregledala nekoliko video-zapisa nastalih u nedelju i saopštila da se meteor prvi put pojavio oko 90 kilometara severno od Osla i nastavio put u pravcu jugozapada pre no što je blesnuo u nekoliko snopova svetlosti dok se raspadao u atmosferi.

„Meteor se pojavio u 1.08 ujutro u noći 24. na 25. jul i bio je vidljiv otprilike pet sekundi“, navela je mreža na Tviteru.

Izvor : NETTVERK/Handout via REUTERS

Meteori – kamenje iz svemira koji po ulasku velikom brzinom u Zemljinu atmosferu počnu da gore, nisu neobična pojava u Norveškoj čija meteorska mreža brojnim kamerama neprekidno nadgleda nebo.

Meteor obično izgori i ispari u atmosferi, a komadi koji padnu na Zemnlju nazivaju se meteoriti.

Preliminarni podaci pokazuju da je meteorit od norveškog meteora možda ipak pao na Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, nedaleko od Osla, saopštila je Norveška meteorska mreža.

Izvor : NETTVERK/Handout via REUTERS
Komentari

Vaš komentar