Uzbunjivačica iz Fejsbuka: Zakerberg da se povuče, s njim na čelu nema promena

SciTech 02. nov 202109:41
Podeli:
Frensis Hojgen uzbunjivačica iz Fejsbuka
Izvor: REUTERS/Pedro Nunes

Uzbunjivaćica Frensis Hojgen pozvala je svog bivšeg šefa Marka Zakerberga da se povuče s mesta izvršnog direktora Fejsbuka i tako dopusti promene u toj kompaniji, umesto da troši resurse na njeno rebrendiranje.

„Mislim da je malo verovatno da će se kompanija promeniti ako Mark Zakerberg ostane glavni izvršni direktor (…) Fejsbuk bi bio jači s nekim ko je spreman da se usredsredi na bezbednost“, rekla je Hojgen u Lisabonu na otvaranju tehnološke konferencije Web Summit.

POVEZANE VESTI:

Naime, u javnost su nedavno procurili brojni interni dokumenti koji svedoče o praksama Fejsbuka koje su štetne po društvo i omogućavaju zloupotrebu te platforme, a koje je medijima, političkim institucijama i regulatorima dostavila Hojgen.

Data inženjerka i menadžerka Hojgen, koja je kompaniju napustila u maju, prošlog meseca je pred posalnicima britanskog parlamenta i američkog Kongresa između ostalog izjavila da je objavljivanje sadržaja koji podstiče mržnju „najbolji način rasta“ Fejsbuka te da je kompanija „bez sumnje“ svesna da ta društvena mreža širi mržnju na internetu, pri čemu koristi algoritamski sistem koji prioritet daje sadržajima koji skupe najviše klikova.

Usred snažnih kritika zbog poslovnih praksi korporacije, Fejsbuk je prošle nedelje objavio da je promenio ime kompanije u Meta, pritom objasnivši da će novo ime bolje odražavati ono čime se bave, u trenutku kada se šire izvan društvenih medija na područja poput virtualne realnosti (VR), baziranoj i na konceptu „metaverzuma“.

Promena se ne odnosi na individualne platforme, kao što su Fejsbuk, Instagram ili Whatsapp, već samo na matičnu kompaniju čiji su deo.

Komentarišući u Lisabonu to rebrendiranje, Hojgen je utvrdila da ono nema smisla s obzirom na bezbednosna pitanja koja je tek potrebno ešiti.

„Fejsbuk uvek iznova bira širenje i nova područja umesto da kapitalizuje već ostvareno“, rekla je Hojgen, čiji je obraćanje često bilo prekidano aplauzom okupljenih.

Komentari

Vaš komentar