Uginulo 15 nasukanih kitova, borba Novozelanđana za ostale se nastavlja

SciTech 23. feb. 202106:57 > 06:593 komentara
Podeli:
Tanjug/Project Jonah via AP

Desetak kitova uginulo je, a brojni drugi ostali su nasukani na peščanom sprudu ispred novozelandskog Južnog ostrva, uprkos naporima da budu vraćeni u more, objavile su vlasti u utorak.

Nakon što su se u ponedeljak masovno nasukali, kitovi su se prilikom dolaska plime tokom noći odsukali, da bi opet potom bili pronađeni na drugoj plaži u utorak ujutro. Nekih 28 kitova je živo, dok se zasad zna da je njih 15 uginulo.

povezane vesti

Neki od nasukanih kitova počeli su da plivaju dalje, dok se drugi zadržavaju neposredno uz obalu, kazao je portparol novozelandske kancelarije za zaštitu prirode.

„U ovom trenutku nije jasno da li kitovi koji su pred sprudom mogu ponovo da se pokrenu s dolaskom plime ili da otplivaju. Znaćemo to kroz koji sat“, kazao je.

Spasioci koji nastoje da pomognu ušli su u vodu u želji da ohrabre kitove da otplivaju. Oko 50 ljudi, uključujući volontere organizacije za zaštitu okoline specijalizovane za spasavanje morskih sisavaca, istraživače, vladini zvaničnici i građani, pokušavaju na licu mesta da pomognu kitovima da se pokrenu.

Prošle godine skoro 100 kitova i delfina uginulo je prilikom masovnog nasukavanja 800 km od novozelandske istočne obale.

Masovna nasukavanja česta su na Novom Zelandu u novijoj istoriji, a razlog zbog kog do toga dolazi zbunjuje već godinama morske biologe.

Komentari

Vaš komentar