Udvostručen broj požara u Amazoniji

SciTech 27. sep 202216:163 komentara
Izvor: Douglas Magno, AFP / Lago do Cunia rezervat Amazon

U septembru je broj požara u brazilskoj Amazoniji dostigao najviši nivo u zadnjih deset godina, pokazuju podaci brazilskog državnog instituta INPE.

U Amazoniji je od početka meseca zabeleženo 36.850 upozorenja o požarima – dvostruko više nego u celom prošlogodišnjem septembru i najviše od septembra 2010. godine, kada su objavljena 43.933 upozorenja.

Podaci pokazuju da je u avgustu iskrčen 1.661 kvadratni kilometar amazonske prašume, što je za 81 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu.

Predsednik Žair Mesijas Bolsonaro ukinuo je mere zaštite okoline, pa je proces deforestacije Amazonije dostigao najviši nivo u poslednjih 15 godina, prenose agencije.

Amazonija je tek jedna od ukupno sedam rizičnih zona, uz obalnu atlantsku šumu, suvu regiju Katingu na severoistoku, pampu na jugu.

Uništavanje brazilske prašume obično se intenzivira u izbornoj godini, budući da je policija sklona da gleda „kroz prste“, a drvna industrija pokušava da preduhitri moguću promenu politike očuvanja okoline.

„Požari nisu prirodna pojava u amazonskoj prašumi. Oni su povezani sa, često nezakonitim, aktivnostima ljudi i sa nivoom degradacije, koja neko područje čini posebno podložnim vatri“, objašnjava menadžer za nauku Marijana Napolitano.

Bivši direktor INPE-a Rikardo Galvao napominje da je Brazil „nekada bio primer drugima u praćenju šuma, ali je vlada rasformirala nadležne agencije“.

Komentari

Vaš komentar