U očaju zbog korone turiste privlače – ubijanjem slonova

SciTech 23. apr 202112:35
Izvor: REUTERS/Philimon Bulawayo/File Photo

Iako su nedavno proglašeni kritično ugroženom životinjskom vrstom, slonovima u Zimbabveu loše se piše nakon što je vlada donela odluku da će dozvoliti odstrel dela ovih životinja u cilju privlačenja turista.

Zimbabve će uskoro početi s prodajom prava na odstrel 500 slonova ove godine, najavljeno je ove nedelje. Tinaše Faravo, portparol institucije koja kontroliše divlji svet, rekao je za CNN da je glavni razlog za ovu odluku pad u prihodima od turizma zbog pandemije koronavirusa.

“Mi jedemo ono što ubijemo. Imamo budžet od oko 25 miliona dolara za naše aktivnosti koji se delom skuplja od sportskog lova, ali znate da je sada turizam gotovo mrtav zbog pandemije”, rekao je Faravo.

Odluku su najavili samo nekoliko nedelja nakon što je afrički šumski slon proglašen kritično ugroženom vrstom, a afrički savanski slon ugroženom.

Simiso Mlevu, portparolka Centra za upravljanje prirodnim resursima, grupe za ljudska prava i zaštitu okoline u Zimbabveu, rekla je da je ideja “odvratna”:

“Snažno osuđujemo lov na životinje zbog trofeja. To je praksa koja uništava divlje životinje i podstiče sukobe među ljudima. Osim toga, sigurno je da preživele životinje, od onih koje su na meti lovaca, kasnije iz osvete napadaju bespomoćne seljane. Ovu praksu motiviše isključivo pohlepa. Postoje puno inovativniji pristupi poput foto safarija i drugih oblika turizma”, rekla je.

Komentari

Vaš komentar