U Jerusalimu pronađen toalet star 2.700 godina

SciTech 05. okt 202117:056 komentara
Podeli:
Izrael, Jerusalim, toalet
Izvor: Tanjug/Yoli Sćwartz/Israel Antiquities Authority via AP

Izraelski arheolozi pronašli su drevni toalet u Jerusalimu, koji datira od pre 2.700 godina, kada su privatna kupatila bila luksuz u tom svetom gradu.

Izraelska uprava za antikvitete je rekla da je toalet uklesan u krečnjaku i da je deo četvorougaone kabine koja je bila deo prostrane vile sa pogledom na ono što je sada jerusalimski Stari grad.

Dizajniran je da se na njemu udobno sedi, a ispod je prokopana duboka septička jama.

Jakov Biling, koji je rukovodio iskopavanjem, je rekao da je toaletna kabina bila retkost u drevna vremena i da ih je do sada nađeno samo nekoliko.

„Samo bogati su mogli da priušte toalete“, rekao je Biling i podsetio da je jednom čuveni rabin sugerisao da biti bogat znači pored stola imati toalet.

Životinjske kosti i grnčarija su nađene u septičkoj jami, što bi moglo da baci svetlo na životni stil, navike u ishrani ljudi koji su u to vreme živeli i drevne bolesti, rekla je Uprava za antikvitete.

Arheolozi su našli kamene kapitele i stubove iz tog perioda i rekli da ima dokaza da su u blizini bili voćnjaci i bašta sa vodenim cvetovima što navodi na zaključak da su oni koji su tu živeli zaista bili dosta bogati.

Komentari

Vaš komentar