U centru za slonove, prvi put za 80 godina, na svet stigli blizanci

SciTech 03. sep 202109:37 > 09:406 komentara
Podeli:
slonovi
Izvor: Shutterstock

U centru za slonove na Šri Lanki na svet su u utorak, prvi put za gotovo 80 godina, došli blizanci, objavilo je udruženje za zaštitu divljih životinja.

Reuters piše da je u centru za slonove Pinavala slonica (25) po imenu Surangi na svet donela blizance. Ponosni otac je slon (17) po imenu Pandu, takođe jedan od korisnika skloništa.

Povezane vesti

„I slonići i njihova majka su dobro. Bebe su relativno male, ali su zdrave“, rekla je BBC-ju Renuka Bandaranaike, upravnica Pinavale, dodavši da se ovako nešto događa vrlo retko.

Stručnjak za slonove Džajanta Džajevardene kaže da je reč o prvim blizancima slonova okoćenim na Šri Lanki od 1941. godine.

Prvi poznati slonovi blizanci na svet su došli u divljini, u nacionalnom parku Minerija koji se nalazi na istoku Šri Lanke.

Po podacima Društva za zaštitu životinja izgledi da slonovi dobiju blizance iznose samo jedan posto, a većinu blizanaca na svet donose divlje afričke slonice.

Tokom života slonice mogu da na svet donesu između četiri i pet mladih, a trudnoća kod nekih vrsta traje i po 22 meseca.

Sklonište za slonove Pinavala ustanovljeno je 1975. Svrha mu je da spasi povređene slonove i napuštene mladunce koji bi u divljini bili osuđeni na sigurnu smrt.

U Pinavali je trenutno više od 90 slonova, a sada su na popis dodati i blizanci, ponosno je rekla Bandaranaike.

Komentari

Vaš komentar